9 натуральних барвників для пасхальних яєць
Квітень 25, 2019Великодні яйця можна пофарбувати дуже красиво, використовуючи лише натуральні барвники. Всі інгредієнти ви легко знайдете у себе на кухні або в найближчому магазині. Але для початку прочитайте кілька порад. Вони допоможуть вам досягти блискучого результату.
До фарбування яйця протріть оцтом або вимийте з содою, тоді фарба ляже рівномірно. Щоб яйця не лопнули при варінні, кладіть їх в холодну воду, а не в киплячу, а до варіння близько півгодини потримайте яйця при кімнатній температурі. Навіть якщо яйце і лопне, то ніколи не витече, якщо ви в воду додасте столову ложку солі. Щоб надати пофарбованим яйцям блиск, протріть їх рослинною олією, але яйця повинні бути абсолютно сухими.
1. Цибулиння
За допомогою цибулиння крашанки можна забарвити в кольори від світло-оранжевого і червоного до темно-бордового і коричневого. Залежно від часу фарбування – чим довше варити або тримати у відварі цибулиння яйця, тим темніший вийде колір.
2. Куркума
Золотисто-жовтий колір можна отримати за допомогою відвару куркуми. У гарячу воду додаються 2-3 столові ложки куркуми. Щоб колір був більш насиченим, воду потрібно закип’ятити. В отриманому відварі можна як варити яйця (вийде більш насичений колір), так і просто відмочувати варені.
3. Відвар кропиви або шпинату
Приємний зелений колір додасть вашим пасхальним яйцям відвар кропиви або шпинату. Чим довше варити (не більше 20 хвилин) або тримати (можна поставить на всю ніч в холодильник) яйця у відварі, тим яскравіший колір вийде.
4. Червоноголова капуста
Синього кольору яйця набувають при замочуванні в настої червонокачанної капусти. У половині літра води замочують два дрібно порізаних качана червонокачанної капусти, до розчину додається шість столових ложок білого оцту, після чого розчин повинен настоятися протягом ночі для отримання більш глибокого кольору. На наступний день в отриманому розчині замочують відварені яйця.
5. Буряк або журавлина
Для отримання красивого рожевого кольору вже варені яйця замочують в соку буряка або журавлини. Журавлину можна використовувати заморожену. Ягоди розім’яти (можна міксером), залити водою. У цьому настої і фарбувати яйця. З буряком виходять яскравіше, якщо яйця прокип’ятити разом з буряком і дати настоятися кілька годин.
6. Виноградний сік з темних сортів винограду
Виноградний сік додасть вашим пасхальним яйцям ніжний лавандовий відтінок.
7. Міцний чай
Міцно заварений чорний чай забарвить крашанки в кольори від золотистого до шоколадного залежно від міцності чаю і часу фарбування.
8. Чорниця
В приємний фіолетовий колір яйця можна забарвити чорничним соком або відваром. Відмінно підійдуть заморожені ягоди або варення. Ягоди або варення потрібно залити окропом і дати настоятися. Цим настоєм і фарбувати яйця.
9. Кава
За допомогою кави яйця можна забарвити в різні шоколадні відтінки.