Учені: пересипання й недосипання – два шляхи до передчасної смерті

Учені: пересипання й недосипання – два шляхи до передчасної смерті

Жовтень 12, 2015 0 By admin

Занадто довгий, а так само занадто короткий сон може призвести до передчасної смерті – стверджують учені. Будь-яке відхилення від золотої середини збільшує ризик захворювань і навіть смерті – інформує ВВС із посиланням на дані дослідженняЦентру порушень сну медичного факультету університету Массачусетса.

Нещодавно проведені медичні дослідження показали, що 8 годин сну як найбільш поширена у світі тривалість сну – це занадто багато, такий довгий сон може викликати проблеми зі здоров’ям.

Дослідження показали, що 8 годин нічного сну можуть зашкодити людині. Виявилося, що залежність між тривалістю сну і тривалістю життя можна зобразити у вигляді літери «U». Найнижча смертність спостерігається в найнижчій частині дуги «U», що відповідає 7 годинам щоденного сну. Щойно людина починає віддалятися від ідеалу як у бік більш тривалого сну, так і у бік недосипання – ризик передчасної смерті починає зростати. Причому ризик у любителів поспати збільшується швидше, ніж у тих, хто спить менше норми.

Утім, фахівці не радять панікувати: усе, що в проміжку між 6 і 8 годинами, є нормою. Якщо ви, як і, скажімо, 3/4 населення Британії, спите від 6 до 8 годин на добу – турбуватися вам немає про що.

А ось будь-яка людина, що спить або менше 6-8 годин, або більше, ризикує мати такі проблеми зі здоров’ям, як підвищений кров’яний тиск, цукровий діабет і серцево-судинні захворювання. Серед тих, хто хронічно недосипав, смертність виявилася на 12% вище, ніж у тих, хто спав по 6-8 годин.

Тож, на думку лікарів, саме 7 годин є золотою серединою – природним циклом для здорового мозку. До речі, після 7-годинного сну більшість дорослих стверджують, що відчувають себе відпочилими і бадьорими, і лише 5% скаржаться на сонливість і втому.Son.jpg.pagespeed.ce.tJ4LrHRVCM

http://www.akcent.org.ua/