Найкращі рецепти пасок з усієї України: Готуємо найсмачніше до святкового столу
Квітень 28, 2016Найкращі рецепти пасок з усієї України: Готуємо найсмачніше до святкового столу
1. Паска домашня святкова.
Розчина: 100г борошна, 1 ст. молока
Нагріти молоко до 70С, вимкнути вогонь і повільно всипати борошно, безперервно помішуючи. Остудити до 30С.
Опара: 1ст.молока, 100г борошна, 20г дріжджів
Дріжджі розчинити в теплому молоці
Змішати з остиглої заваркою і залишити бродити на 1 годину.
Тісто: 800г борошна, 1г солі, 250г цукру, 200г вершкового масла, 10 жовтків, 3 білки, 25г коньяку, 1 ч.л. шафранної настоянки (за бажанням), 100г родзинок, 25г цукатів (за бажанням), 1 ст.л. лимонної цедри (за бажанням), 1 ст.л. ванільного цукру
Додаємо до опари 250 борошна, добре перемішуємо і залишаємо бродити на 1 годину
Жовтки збити до білого кольору з цукром і сіллю. Половину жовтків влити в опару, додати 250г борошна і дати підійти на одну годину.
Долити решту жовтків, білки не збивати, додати 300г борошна, молоко, якщо треба, і місити тісто, поки не буде відставати від рук.
У готове тісто вмішати вершкове масло, коньяк, і прянощі. Залишити тісто киснути ще на одну годину.
Тісто обім’яти, вмішати в нього 2/3 родзинки і цукати, дати тісту підійти впродовж 1 години.
Розділити тісто на частини, обім’яти, викласти у форми до половини, засипати зверху рештою родзинок і цукатами і дати піднятися на 2/3 форми.
Пекти при температурі 180С протягом 45 хв. Після того, як паска охолоне її глазурують.
================================================================================
2. Паска з сиру за рецептом Дарії Цвек.
1 кг свіжого сиру, 5 яєць, 200 г вершкового масла, 400 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ваніль.
Сир перетріть через сито або змеліть на м’ясорубці з густим ситцем, додайте яйця, розтерті з цукром і ваніллю на пухку масу, далі додайте масло, сметану й розітріть до однорідної маси, тоді підігрійте, не доводячи до кипіння. Якщо з’явиться хоч одна бульбашка, зніміть із вогню і поставте в холодну воду, весь час помішуючи, поки не охолоне. Тоді додайте цукор із ваніллю та вимішайте з помитими й обсушеними родзинками. Усю масу викладіть на полотняну серветку і тримайте під пресом, поки не стече сироватка. Сиркову масу можна викласти у новий керамічний горщик з діркою, вистелений серветкою, і притиснути тягарем. Обережно викладіть на скляну тарілку як “бабку”, посипте посіченим підсмаженим мигдалем або арахісом. Перед подачею зберігайте в холодному місці.
================================================================================
3. Паска шоколадна.
Інгредієнти: сир – 500 г, вершкове масло – 50 г, сметана – 0,5 склянки, цукрова пудра – 50 г, шоколад – 50 г,
Спосіб приготування: Шоколад натерти на дрібній тертці й змішати з цукровою пудрою. Сир протерти через сито або пропустити через м’ясорубку. Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника і залишити при кімнатній температурі, щоб стало м’яким. У протертий сир додати сметану й добре перемішати. Потім додати масло і ще раз добре перемішати. Додати в сирну масу тертий шоколад із цукровою пудрою і ще раз добре перемішати до отримання однорідної маси.
Змочену водою форму для паски або друшляк застелити марлею або бавовняною серветкою й викласти сирну масу в пасочницю (іншу форму). Зверху прикрити марлею або серветкою, притиснути вантажем і залишити під ним на 12-24 години. Саму пасочницю необхідно поставити в тарілку, бо в тарілку стікатиме зайва сироватка.
Готову паску обережно вийняти з форми, зняти марлю, викласти на блюдо і прикрасити цукатами або мармеладом.
================================================================================
4. Паска шоколадно-лимонна: рецепт приготування.
- борошно 2,5 склянки
- дріжджі сухі 2 пакетики
- яйця 8 шт.
- цукор 1 склянка
- мигдаль подрібнений 1 стакан
- шоколад гіркий 1 плитка
- ром або коньяк 0,5 склянки
- вино червоне сухе 0,5 склянки
- масло вершкове 2 ст. л.
- цукати апельсинові 0,5 склянки
- лимон 1 шт.
- кориця мелена
- гвоздика мелена 0,5 ч. л.
- для глазурі:
- порошок какао 3 ст. л.
- яєчні білки 3 шт.
- цукор 0,5 склянки
Дріжджі розвести в теплій воді (приблизно 1 склянка), додати борошно, замісити тісто і поставити на 2 години в тепле місце. Коли тісто підніметься, ще раз ретельно вимісити. Білки відокремити від жовтків. Білки збити, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Віджати сік лимона.
У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю і гвоздику і ретельно перемішайте. Ввести збиті білки. Форму для випічки (для кексу або алюмінієва каструля) змастити вершковим маслом, викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посуду, так як паска підніметься), поставити в розігріту духовку (160 градусів) і випікати 60-90 хвилин. Для глазурі: охолоджені білки збити міксером до міцної піни, додати цукор і какао, все ретельно перемішати. Готову паску змастити глазур’ю.
================================================================================
5. Паска з цукатами – рецепт.
- 4 склянки пшеничного борошна
- 70 г свіжих дріжджів
- 1 стакан молока
- 200 г вершкового масла
- 6 яєць
- 0,5 склянки цукру
- 0,5 склянки апельсинових цукатів
- 0,5 склянки дрібного ізюму
- 0,5 порошку ванільного цукру
- 1 ч. Л. солі
Приготувати тісто опарним способом: розвести дріжджі в невеликій кількості молока, половину борошна з’єднати з теплим молоком, додати дріжджі. Коли тісто підніметься, покласти в нього борошно, що залишилося, яйця, цукор, цукати і родзинки, ванільний цукор, сіль. Все ретельно вимісити. Дати тісту піднятися 2-3 рази. Готове тісто викласти (1/3 по висоті) у форму для паски або в каструлю з високими стінками, вистелену промасленим папером, і поставити на деякий час до збільшення обсягу приблизно до середини висоти форми. Після цього поставити форму в нагріту піч (духовку), випікати при температурі 200-210 градусів. Готову паску покрити глазур’ю.
=========================================================================
6. Паска з цукровою глазур’ю – рецепт.
- яйця 2 шт.
- жовток 3 шт.
- цукор 350 г
- цукор 1/2 склянки
- масло вершкове 90 г
- рослинне масло 1/2 склянки
- сметана 50 г
- молоко 2 склянки
- дріжджі свіжі 100 г (сухі – 30 г)
- борошно 700 г
- родзинки 100 г
- цукати 50 г
- горіхи 50 г
- ванільний цукор 2 пакетики
- сіль за смаком
- Глазур: яйця (білок) – 2 шт., Цукрова пудра – 140 г, трохи лимонного соку, харчові барвники.
Яйця і жовтки збити з цукром, додати сметану, розтоплене вершкове масло, олію, сіль, ванільний цукор.
Молоко тепле розтерти з дріжджами сирими (якщо дріжджі сухі, їх змішують з борошном) влити молоко в яйця, всипати борошно. Місити тісто до тих пір, поки воно не відставатиме від рук.
Поставити тісто в тепле місце.
Форму змастити маслом, викласти тісто, щоб воно заповнило 1/3 об’єму форми і поставити в тепле місце. Коли тісто підніметься, поставити в розігрітий до температури 170-180 ° С духовку. Випікати 40 хвилин.
Приготувати глазурі. Підфарбувати в різні кольори. Змастити верх білою глазур’ю і розфарбувати кольоровою з паперового корнетика. Можна написати в центрі ХВ і зробити будь-який малюнок навколо, або свіжу глазур посипати кольоровою «локшиною» з карамелі. Можна залити паску шоколадною глазур’ю, а прикраси і написи зробити кольоровою глазур’ю.