Президенти Литви, Латвії та Польщі відмовилися від спільної фотографії на кліматичному саміті через присутність Лукашенка

Президенти Литви, Латвії та Польщі відмовилися від спільної фотографії на кліматичному саміті через присутність Лукашенка

Грудень 4, 2023 0 By admin

Президент Литви Гітанас Науседа, а також лідери Латвії та Польщі Едгар Рінкевич та Анджей Дуда відмовилися від спільної фотографії з лідерами країн — учасниць конференції ООН з клімату COP28 у Дубаї через участь у зйомці Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє LRT.

«Це називається сімейним фото. Лукашенко не належить до тієї родини, до якої ми хочемо належати», – заявив президент Литви Гітанас Науседа.

Він додав, що було б лицемірством стояти пліч-о-пліч з главою держави, яка стала плацдармом для агресії Росії проти України, і як ні в чому не бувало обговорювати майбутнє миру та зміну клімату.

14 вересня Європейський парламент закликав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видати ордер на арешт Олександра Лукашенка. Згідно резолюції це має бути зроблено, оскільки режим Лукашенка є співучасником насильницького вивезення дітей з території України.

У резолюції засуджується участь режиму Лукашенка у війні Росії проти України, постачання російським військам зброї та військової техніки, а також розміщення російських військ у Білорусі.

Цього року 28-й кліматичний саміт СОР проходить в ОАЕ, які розбагатіли на нафті та газі — головних джерелах глобального потепління.

Джерело