Прощальний лист колегам при звільненні

Прощальний лист колегам при звільненні

Жовтень 5, 2015 0 By admin

До нашої країни відносно нещодавно дійшла традиція писати прощального листа колегам у свій останній робочий день на старій посаді. І виникає логічне питання про те, чи настільки необхідно надсилати поштою кілька вдячних слів своїм колишнім колегам. Давайте розглянемо докладніше, як зробити так, щоб ваш останній робочий день в компанії став поштовхом для подальшого розвитку.

Для прийняття рішення про те, чи варто писати прощального листа колегам по роботі або не варто, слід відповісти на кілька запитань.

По-перше, подумайте, чи плануєте ви надалі підтримувати ділові або товариські стосунки з вашими колишніми товаришами по службі. Не секрет, що професійний світ досить тісний, і є ймовірність того, що ви перетнетеся в роботі зі своїми колишніми колегами. Якщо ви розлучитеся зі своїми товаришами по службі в нормальних людських відносинах, – ви тим самим покажете, що не виключає можливості подальших спільних проектів.

По-друге, подумайте, чи готові ви написати по-справжньому гарний лист, а не формальні кілька рядків подяки. Потрібно розуміти, що прощальний лист колегам при звільненні має бути чіпляючим і цінним, щоб на кожне ваше “дякую” будь-який колишній товариш по службі міг відповісти взаємністю.

У тому випадку, якщо на обидва вищенаведених запитання ви відповіли позитивно – можете бути впевнені в тому, що написати прощального листа колегам дійсно необхідно, оскільки це зіграє на користь вашому кар’єрному зростанню.

Не секрет, що приватне прощання має більшу емоційну цінність, ніж сухі слова в листі. Проте, далеко не завжди вдається приділити навіть декілька хвилин кільком десяткам людей, особливо якщо мова йде про останні дні роботи. Перевагою листа є те, що саме він дає можливість не упустити нічого і попрощатися з кожним.

Є думка, що прощальний лист колегам при звільненні – обов’язкова вимога бізнес-етикету. Це дійсно так, оскільки ці кілька рядків ще раз демонструють вашу вихованість і вміння йти красиво. Проте варто враховувати, що текст прощального листа повинен бути не надто офіційним. Більш того, його потрібно писати так, як ніби ви звертаєтеся в особистій розмові до кожної окремої людини і до всіх разом одночасно. Давайте розглянемо, що має включати в себе прощальний лист.

У першу чергу необхідно повідомити читачів про те, що ви залишаєте нинішнє місце роботи, оскільки далеко не кожен може володіти цією інформацією. Якщо є можливість – поділіться, чому ви змінюєте місце роботи. У тому випадку, якщо це питання досить делікатне – не варто подавати навіть найменші натяки на причину звільнення. Не буде зайвим коротко підсумувати те, що ви зробили, працюючи в компанії, а також згадати про досягнення тих людей, з якими ви працювали разом. Проявіть великодушність і зазначте часткову заслугу ваших колишніх колег у ваших перемогах. Обов’язково згадайте про все позитивне, що було навколо вас на тепер уже колишньому місці роботи.

Слова подяки колишнім колегам – дуже важлива частина листа. Тут варто згадати тих співробітників, яких ви особливо цінуєте. Уникайте офіційного тону, описуючи заслуги колег. Згадайте про те, як сильно вам допомагали старші співробітники в перші дні роботи, як високо ви цінуєте мудрість колишнього начальника тощо.

Прощальний лист колегам має завершуватися пропозицією зберігати контакти один з одним. Не забудьте залишити свій телефон, адресу електронної пошти та посилання на профіль у соціальній мережі. Пам’ятайте, що правильно звільнитися з роботи – важлива складова подальшого кар’єрного зростання.

Коли не має сенсу писати прощального листа:

Не варто просторікувати про надію на подальшу зустріч з колишніми колегами в тому випадку, якщо ви йдете працювати в конкурентну компанію. У такій ситуації ваші слова подяки можуть бути сприйняті некоректно. Тим не менше, існують, звичайно ж, і винятки.

Немає потреби писати прощального листа з метою виговоритися і поділитися «наболілим», якщо ви не хочете виглядати в очах колишніх колег невдахою.

Також немає сенсу писати прощального листа в тому випадку, якщо ви повністю впевнені в тому, що з колишніми колегами ви більше ніколи не перетнетеся. Тим не менш, вірогідність того, що ви не зустрінете своїх екс-товаришів по службі, все ж не дорівнює нулю.

http://realna-robota.volyn.ua/