5 простих способів, які допоможуть утеплити будинок до холодів

5 простих способів, які допоможуть утеплити будинок до холодів

Листопад 13, 2015 0 By admin

На думку багатьох мешканців багатоквартирних будинків, взимку в них холодно. Не завжди в цьому винні комунальники, які “погано палять”. Навіть нормально працююча система опалення не впорається із завданням, якщо, скажімо, промерзають стіни і дме із щілин. І що робити?

1. Головні джерела холоду – вікна. У більшості зараз стоять пластикові склопакети, які по ідеї повинні бути герметичними і холод не пропускати. Однак нерідко дуже навіть пропускають – особливо якщо встановлювалися задешево.

ЩО РОБИТИ. Зовсім погані варіанти – вікно саме по собі неякісне або взагалі не розраховане на нашу кліматичну зону – нині все-таки зустрічаються рідко. Найчастіше склопакет просто халтурно встановили, заощадивши на монтажній піні. Ось цей недолік можна спробувати усунути самостійно. Швидше за все, у вас виявиться щілина під підвіконням – з неї і дує. Акуратно заповнюємо її монтажною піною, доробляючи роботу халтурників-установників.

2. Перевіряємо стики стін. Там теж можуть бути приховані щілини. Це особливо актуально для панельних будинків. Тим більше якщо квартира – кутова. Вірна ознака пустот в стиках – в кутах кімнати періодично з’являється цвіль.

ЩО РОБИТИ. По-хорошому, “лікування” стиків краще поєднувати з ремонтом. Оскільки, щоб дістатися до щілини, буде потрібно здерти шпалери і відбити штукатурку. Щілину знову-таки зашпаровуємо монтажною піною.

3. Холодною може бути і сама стіна. Наприклад, якщо квартира торцева і виходить на північну сторону. Може бути актуально і для тих сучасних монолітних новобудов, де зовнішні стіни зроблені з дешевих матеріалів.

ЩО РОБИТИ. Згадаймо радянський досвід – майже у всіх квартирах на стінах висіли килими. Зараз можна використовувати сучасну альтернативу – вовняні панелі. Гобелени теж підійдуть.

Більш радикальний спосіб – утеплити стіни гіпсокартоном або якимось іншим матеріалом з низькою теплопровідністю. Але для цього знову-таки доведеться робити ремонт.

4. У квартирах над неопалюваними приміщеннями – зазвичай на першому поверсі – протягати може і від підлоги. Нерідкий випадок для будинків будівлі 70 – 80-х – паркет або паркетну дошку поклали мало не прямо на бетон, в чорновій підлозі зяють діри.

ЩО РОБИТИ. Краще, звичайно, все переробити. Якщо такої можливості немає, в якійсь мірі врятувати може ковролін, покладений зверху вже наявного покриття на весь простір від стіни до стіни.

5. Все одно холодно …

ЩО РОБИТИ. Нескладний спосіб підвищити температуру в квартирі – встановити за радіатором опалення тепловідбивний екран з фольги або спеціального матеріалу – пенофола (спінена основа, покрита все тією ж фольгою). Екран допоможе зробити так, щоб радіатор грів саме кімнату, а не зовнішню стіну.

Також подивіться, чи не заступають у вас радіатор щільні штори або приставлений до вікна стіл, диван і т. д. Природно, в цьому випадку обігріватися у вас буде білявіконний простір, а не кімната.211

kp.ua