Як харчуватися у Великий піст: що можна їсти, а що не рекомендовано
Березень 1, 2020У період Великого посту дотримуються особливого харчування. Рекомендовано виключити з раціону – м’ясо, рибу, молоко і яйця.
Для тих, хто суворо дотримується посту, існує календар, який розділяє піст по тижням, а кожен тиждень по днях з певними стравами. Закликати всіх своїх рідних постити ні в якому разі не потрібно. Піст – це справа доброї волі.
Справа в тому, що під час посту важливо утримуватись не тільки від певної їжі, а і від будь-яких веселощів.
Це перше, що потрібно показати, можливо самому собі, що в житті пріоритетом є душа, а не тiлo. Піст – ідеальний для цього варіант. Це час, коли ми можемо не на словах довести, що головним у нашому житті є все-таки Бог.
Продукти, які можна їсти протягом усього Великого посту:
Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені повинні стати основою вашого харчування. Нехай на вашому столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. Не забувайте про кукурудзу, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові. Чим різноманітніше – тим краще.
Каші: каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, страви готують лише на воді і без масла.
Замість м’яса, молока і яєць: якщо ви включите в свій раціон рослинний білок, то ваш організм анітрохи не поcтpaждає від відсутності м’яса. Рослинний білок міститься в баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.
Продукти від яких слід відмовитися протягом всього посту:
1.м’ясо та м’ясопродукти;
2.риба і рибні продукти (крім нестрогих днів);
3.яйця;
4.молоко і молочні продукти;
5.солодощі;
6.випічка;
7.алкоголь.
Найсуворішими тижнями Посту вважаються перша і Cтpасна П’ятниця.