У США в Rice University (Х’юстон, штат Техас) група вчених-біологів прийшла до цікавих висновків. Згідно з їх спостереженнями, фрукти і овочі не вмирають в той момент, коли їх зірвали з гілки рослини, а продовжують жити протягом декількох днів.
У тілі плода продовжують проходити хіміко-біологічні процеси, наприклад – добові коливання рівня виділення речовин, які відповідають за захист рослини від шкідників. А саме ці речовини, що відлякують гусениць і їх личинок, досить корисні для здоров’я людини.
Для того, щоб зберегти максимальну концентрацію глюкозинолатів і отримати максимально корисний ефект для здоров’я, не варто порушувати їхні біологічні ритми. Цього достатньо просто досягти, якщо при зберіганні чергувати світлий і темний час доби для овочів. Проводячи експерименти з капустою, вчені з Rice University прийшли до цікавого висновку: якщо зберігати капусту в світлий час доби на світлі, а вночі зберігати в темному місці, то концентрація антиоксиданту-глюкозинолатів в листках у кілька разів вище, ніж чим у тих качанів, які зберігалися без дотримання біологічного годинника. Подібний ефект спостерігається також у шпинату, моркви, цукіні і навіть у чорниці.