Цілющі трави освячених віночків: свято Пресвятої Євхаристії

Цілющі трави освячених віночків: свято Пресвятої Євхаристії

Червень 14, 2015 0 By admin

Cвято Пресвятої Євхаристії завжди припадає на четвер після Неділі всіх святих, а саме урочисте святкування переноситься на найближчу неділю, тобто на 18 червня.

Свято Пресвятої Євхаристії має західне походження та з’явилось у ХІІІ столітті. Днем свята було обрано саме четвер, коли Христом було встановлено Тайну Євхаристії.IMG_00014

Спершу це свято почало відзначатись в єпархії Льєж з ініціативи місцевого єпископа Роберта у 1247 році, але вже у 1264 році Папа Урбан IV проголосив його обов’язковим для цілої Західної Церкви.

В Українській Греко-Католицькій Церкві воно було введене постановами Замойського Синоду у 1720 році і з того часу відзначається щорічно.

Суттю свята є вшанування Євхаристії – Тіла і Крові Ісуса Христа, під видами хліба і вина, які є «джерелом та звершенням цілого християнського життя» (ІІ Ватиканський Собор, Конституція про Церкву, §11) і у ній присутнє усе духовне добро Церкви, тобто сам Христос.

В українців є традиція у неділю, коли відзначається свято Євхаристії, освячувати віночки. Вони плетуться з цілющих трав, які якраз до середини червня набирають своїх чудодійних властивостей.

У вінки вплітають материнку, чебрець, ромашку, м’яту, розходник, деревій та інші корисні рослини. Висушені освячені вінки служать оберегом. Їх використовують в лікувальних цілях як щодо людей, так і для домашніх тварин. Звичайно найвеличнішим нині є пошанування Євхаристійного Христа. І той, хто став причасником у цей день розуміє і свідчить, що всі квіти землі – творять вінець щастя бути з Богом.

Кожна квітка у сплетеному віночку – особлива.  Вона має цілющу силу та символізує свої якості у народі. А після освяти у церкві, вона – зрощена Божим благословенням, стає захистом оселі та подвір’я.

 Що ж символізують квіти у віночку?

 Деревій  – досить невибаглива рослина, вона росте всюди, куди занесе вітер її насіння. А тому вважається символом нескореності і непоборності.

 Ромашка — символ здоров’я, добра і ніжності. Говорять, що у вінку вона повинна бути між гронами калини та хмелем.

 Хміль символізує розум. Хміль оспіваний в багатьох легендах і піснях.

 Уособленням краси, молодості, сили і здоров’я вважається волошка. Розташовуватися вона повинна обов’язково біля любистку.

 Квіти безсмертнику означають здоров’я. На вигляд вони маленькі, не дуже примітні, але їх користь для людини є надзвичайно великою. З легенд та пісень відомо про чудодійні властивості любистку. Його кидали в купіль дитини, аби довго жила, була милою.

 Говорити про калину, мабуть, буде зайвим. Одвіку вона була і залишається символом дівочої краси, чистоти.

 Незайвим буде вплести до вінку і чорнобривці. Тоді дівчина у родині буде чорнобривою і надзвичайно гарною.

 Українська традиція визначає кілька рослин для освячення. Серед них — червоний мак, що став символом дівочої краси, щирих, чистих почуттів.

 Не можна уявити українського віночка без барвінку. Він став справжнім символом вічного життя, міцного кохання і шлюбу. До того ж барвінок захищає він нечистої сили.

 Отож значення квітів в віночку:

 Безсмертник – символ здоров’я

 Деревій – нескореності

 Розходник – хмари розганяє

Барвінок – життя й безсмертя людської душі,

 Цвіт вишні та яблуні – символ материнської відданості

 Калина – символ краси та дівочої вроди

 Любисток і волошка – відданості та вірності

 Ромашка – символ дівочої чистоти

 Ружа, мальва та півонія – віри, надії та любові

 Хміль (вусики) – символ гнучкості та розуму.

Виявляється у народі має значення і стрічка. Якою стрічкою ви сьогодні пов’язали віночки?

Якщо світло-коричнева стрічка – то символ землі-годувальниці.

Жовта – символ сонця,

Світло-зелені – символ краси і молодості.

Голуба, синя – символи неба і води, що дають силу й здоров’я,

Жовтогаряча – символ хліба,

Фіолетова – символ мудрості людини,

Малинова – символ душевності, щирості,

Рожева – символ достатку.