Дієтолог Фус назвала вітамін, який є вкрай важливим для здоров’я серця
Серпень 26, 2023Будь-який дисбаланс має негативний вплив на наш організм. Це стосується і вітамінів – їх дефіцит викликає важкі порушення. Одним із ключових для здоров’я серця та нормального стану крові є вітамін К.
Про те, чому його дефіцит є дуже небезпечним та які продукти можуть збагатити ним організм, розповіла дієтолог Світлана Фус у Facebook.
Що треба знати про вітамін К
“Вітамін К відіграє в організмі важливу роль – сприяє згортанню крові – коагуляції. Без нього неможливе утворення кров’яних згустків, які запобігають кровотечі. Звідси, власне, і з’явилася в назві вітаміну буква К (від Koagulation – згортання). Вітамін К необхідний для утворення протромбіну – важливого для коагуляції крові компонента, який виробляється печінкою людини”, – пояснює експерт.
Крім участі в забезпеченні нормального згортання крові, вітамін К підтримує здорову роботу нирок.
“Доведено, що цей вітамін активно впливає на обмін речовин у кістковій та сполучній тканинах, сприяє засвоєнню кальцію у кістках. Достатня кількість вітаміну К в організмі є профілактикою остеопорозу – захворювання, при якому кістки стають крихкими та легко ламаються. А це особливо важливо для жінок у менопаузі”, – наголошує Фус.
Вона також зазначає, що вітамін К впливає на стан судин і серця, тим, що перешкоджає відкладенню кальцію в судинах і на атеросклеротичних бляшках. А це знижує ризик серцевих захворювань, інсульту та інфаркту.
Де найбільше міститься вітаміну К (фото: facebook.com/svetlanafus)
Де шукати вітамін К
Вітамін К має дві форми: К1 та К2. Перша – вітамін К1 (філлохінон) надходить в організм з продуктами. Він міститься в багатьох рослинах і є одним з продуктів фотосинтезу. Лідерами за вмістом є:
- петрушка
- шпинат
- зелені листові види салату
- броколі
- зелені види капусти
- ківі
- морква
- помідор
- перець
Також він є і тваринного походження – міститься у печінці та молочних продуктах.
Друга форма – вітамін К2 (менахінон) синтезується в товстому кишківнику особливими бактеріями.
“Завдяки нормальній роботі мікроорганізмів і правильному харчуванню в організмі людини підтримується достатня кількість вітамінів К1 і К2. Це коли мова йде про правильне, тобто збалансоване харчування і нормальний стан мікрофлори”, – каже дієтолог.
Дефіцит цього вітаміну зустрічається не так уже й рідко. Особливо серед людей, які навіть влітку не вживають достатньо овочів та фруктів, харчуються одноманітно чи переважно фаст-фудом, сидять на обмежувальних дієтах.
“Погіршується засвоєння вітаміну через проблеми з ШКТ, шкідливі звички, а також через стрес і перевтому. Але є й ті, кому треба слідкувати, щоб вітаміну К не було занадто багато у харчуванні. Це люди, що приймають прямі антикоагулянти, які покликані мінімізувати ризик утворення тромбів”, – зауважує Фус.
У цьому випадку треба отримати рекомендації лікаря, щодо вживання кількості зелені та інших продуктів, які містять цей вітамін.
На добу дорослій людині достатньо вживати всього 100 -120 мкг вітаміну. Перевірити його нестачу допоможуть лабораторні аналізи.