Facebook знає про людину більше, ніж її члени сім’ї

Facebook знає про людину більше, ніж її члени сім’ї

Вересень 23, 2015 0 By admin

Вчені виявили: психологічний профіль людини можна скласти за її позначками “Подобається” на Facebook. Наприклад, позначки “Подобається” на сторінках “Сальвадор Далі” або “Медитація” говорять про високий рівень відкритості.

Вчені з Стенфордського університету і Університету Кембриджу організували експеримент із залученням 85220 користувачів соціальної мережі Facebook. Добровольцям було запропоновано заповнити опитувальники в додатку «MyPersonality». Крім цього, учасники експерименту повинні були відкрити доступ до своїх позначок «Подобається» на FB. Опитувальник дозволив експертам оцінити, наскільки виражені в учасників експерименту п’ять основних рис особистості – сумлінність, відкритість, поступливість, екстраверсія і емоційність.

Виявилося, що психологічний профіль людини може бути складений на основі аналізу її позначок «Подобається» на Фейсбуці. Так, наприклад, відмітка на сторінках «Медитація» або «Сальвадор Далі» є свідченням відкритості особистості.

Додаток «MyPersonality» дає користувачеві можливість запросити членів сім’ї та друзів для складання психологічного портрета за допомогою короткого тесту. Більше 17 тис. учасників експерименту оцінювали один одного або член родини, а понад 14 тис. добровольців – двоє.

Як показало дослідження, комп’ютерна програма всього за 10 позначок «Подобається» на Фейсбуці може судити про особу користувача краще, ніж колеги по роботі. Аналіз 70 позначок «Подобається» давав комп’ютеру можливість перевершити оцінку сусідів по кімнаті або друзів, 150 – членів сім’ї, а більше 300 – оцінки «другої половинки». На думку дослідників, в майбутньому можуть з’явитися комп’ютери, які зможуть успішно взаємодіяти з людиною, проаналізувавши риси її характеру.Facebook

http://cikave.org.ua/