П’ять спецій, які знищують бактерії
Листопад 14, 2016Досвідчена хазяйка знає: зробити блюдо ще смачніше і ароматніше можна за допомогою приправ. Проте, це ще не все. Завдяки корисним властивостям деяких рослин їх варто споживати помалу, але регулярно.
Навіть щіпка простих приправ допомагає зміцнити імунну систему, зменшити запалення клітин, очистити організм від шлаків і токсинів і навіть схуднути. Прочитай про найпоширеніші спеції, які напевно є у тебе на кухні і сміливо додавай їх в улюблені страви!
Орегано (материнка)
Без материнки просто неможливо уявити собі італійську кухню. Проте окрім свого неповторного смаку ця приправа має ще і унікальні цілющі властивості.
Корисні властивості:
заспокоює нервову систему;
має високу антибактеріальну активність;
нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту;
посилює перистальтику кишечника;
чинить жовчогінну і сечогінну дію;
зміцнює імунітет;
діє як сильний потогінний і відхаркувальний засіб при бронхітах і бронхіальній астмі.
Куди додавати:
яєчня, овочеві супи, піца, приправи для салатів, соуси, другі страви.
Розмарин
В давнину рослину розмарин вважали символом достатку, процвітання і вічності. Навіть зараз в деяких країнах збереглася традиція дарувати гілочку розмарину молодим на щастя і процвітання.
Корисні властивості:
знімає стрес і нервову напругу;
тонізує організм при загальному виснаженні;
посилює потенцію;
лікує простудні захворювання;
має протизапальні, тонізуючі, ранозагоювальні, жовчогінні, антидепресивні, антиоксидантні властивості.
Куди додавати:
м’ясні страви, рибні страви, маринади, трав’яні чаї.
Тим’ян (чебрець)
Дуже корисна рослина, яка по антиоксидантній активності прирівнюється до вітаміну Е.
Корисні властивості:
має потогінну, протизапальну і протимікробну дію;
зміцнює імунітет;
підвищує працездатність;
запобігає розвитку простатиту;
усуває статеву слабкість.
Куди додавати:
салати, супи, тушковані страви, печеня, усі страви з яєць, соуси.
Куркума
Ця рослина сімейства імбирних, корисні властивості якої неможливо недооцінити. За останніми даними куркумін, який входить до складу приправи, допомагає пригнічувати розвиток ракових клітин.
Корисні властивості:
очищає організм;
благотворно впливає на травлення;
знімає запалення;
має детоксикаційний і жовчогінний ефект;
вважається потужним антиоксидантом;
покращує стан шкіри;
відновлює захисні сили організму;
сприяє схудненню.
Куди додавати:
супи, рагу, рис, плов.
Шавлія
Приправа, яка відмінно допомагає впоратися із застудою і болем у горлі.
Корисні властивості:
очищає кишечник;
виводить токсини і шлаки;
сприяє схудненню;
має антиоксидантні властивості;
зміцнює імунітет;
допомагає в лікуванні кашлю і нежиті.
Куди додавати:
смажені і тушковані овочі, м’ясні страви, рибні страви, соуси, супи, рагу.
Перевір, чи є у тебе вдома приправи, які поза сумнівом зміцнять твій організм і захистять його від простудних захворювань в холодну пору року. Розкажи друзям про корисні властивості цих спецій. Можливо, вони теж не відмовляться зміцнити організм під час холодів!