Як святкують Великдень у різних куточках світу: зайці, кролячі бандикути і “голубки”
Квітень 1, 2018До великоднього застілля заздалегідь готуються не тільки в Україні. У багатьох країнах за кілька днів до свята теж печуть пишні паски (і солодкі, і солоні), купують яйця, щоб пофарбувати їх, і продумують інші страви для частування сім’ї та друзів. У тих куточках світу, де основною релігією є християнство, існують різні традиції святкування цього дня, причому деякі з них – вельми екстравагантні.
ІТАЛІЯ: баранина і коломба
Тут на стіл люблять подавати баранину, а разом з нею – салат з помідорів, солодкого перцю і оливок, пиріг з сиром і яйцями. Аналогом паски в Італії є коломба (в перекладі означає “голубка”) – кекс з додаванням лимонів. Вранці в неділю тисячі людей збираються в Римі, на площі Святого Петра, і слухають молитву Папи Римського.
АВСТРАЛІЯ: символ — білбі
У цей день в Австралії у вас до сніданку мають бути солодкі булочки, а до обіду – смажена яловичина, баранина або курча і смажені овочі. Десертом ж стане відомий торт-безе з фруктами під назвою “Павлова”, а до нього подадуть міцний чорний ароматний чай. Крашанки тут популярні, тільки в цій країні їх роблять з шоколаду. А ще свята в австралійців тривають чотири дні, з п’ятниці по понеділок, і багато хто намагається виїхати на природу. На відміну від багатьох інших країн, тут символ Пасхи не кролик, а смішний звір білбі, він же – кролячий бандикут.
ПОЛЬЩА: баби і мазурики
Традиційна пасхальна випічка в цій країні – баби (щось на зразок наших пасок) і мазурики (пісочні пироги, прикрашені їстівними квітами, гілочками і яйцями). Роблять це в четвер. На стіл подають також улюблені поляками м’ясні страви, зокрема білу свинячу ковбасу зі спеціями, а до неї – буряк з хроном. Понеділок після Великодня називається Мокрим, і в цей день не варто ображатися, якщо вас на вулиці обіллють водою з відра. До слова, ця традиція є і в деяких українських регіонах, в основному західних.
АНГЛІЯ: великодній торт
Англійці шанують це свято і ставляться до нього дуже серйозно. Школярів відпускають на два тижні на канікули, а з п’ятниці до настання Великодня в церквах перестають дзвонити в дзвони. У неділю вся родина збирається за столом, на який ставлять баранину з овочами, здобні булочки і спеціальний великодній торт. Крім того, тут є мила традиція дарувати знайомим і незнайомим дітям на вулиці солодощі.
ФРАНЦІЯ: курчата і пиріжки
Як і в Англії, Великдень у Франції вважається сімейним святом. Точно так само тут з п’ятниці по неділю мовчать церковні дзвони. Свої будинки французи прикрашають різнокольоровими гірляндами, червоними стрічками і дзвіночками. Улюблена розвага дітей – уранці в неділю шукати в будинку заховані шоколадні яйця. На стіл традиційно подають смажене курча, а на десерт подають тістечка з начинкою з шоколаду.
НІМЕЧЧИНА: риба і нарциси
У Страсну п’ятницю німцям за традицією належить їсти рибу. У суботу проходять народні гуляння, під час яких, як і у нас, прийнято змагатися, у кого великодні яйця міцніше. Тільки там ними не “б’ються”, а скочують зі схилів. У неділю після сніданку діти шукають подарунки, заховані в будинку в спеціальних кошиках. На столі головне місце займає знову-таки запечена риба. А в якості прикраси використовують “великодні дзвіночки” – нарциси.
США: шинка з ананасами
Тут прийнято дарувати кошики, прикрашені живими квітами і стрічками. Їх наповнюють різними солодощами і, звичайно, різнокольоровими крашанками. Крашанки діти катають по похилих газонах, змагаючись в тому, чиє “втече” далі. У свято на стіл в Америці ставлять картоплю з шинкою і ананасами, овочі і фруктовий салат.