Кавуни треба їсти із сіллю. Дієтолог пояснила несподівану вигоду від такого поєднання

Кавуни треба їсти із сіллю. Дієтолог пояснила несподівану вигоду від такого поєднання

Вересень 5, 2023 0 By admin

Кавуни багаті на корисні мінерали та вітаміни, які необхідні організму для повноцінного функціонування. А щоб ще більше отримати переваг від споживання цього продукту – його треба посипати сіллю.

Про це пише дієтолог Світлана Фус в Instagram.

Чим корисні кавуни

“Кавуни протягом всього року представлені на полицях великих супермаркетів. Але без сумніву, найсмачніші та найкорисніші вони наприкінці літа. Соковитий та солодкий кавун чудовий сам по собі, але у поєднанні з іншими інгредієнтами здатен розкритися зовсім по-іншому. До того ж плід кавуна містить 92% води, а отже вживання його насичує організм вологою та корисними вітамінами, мінералами та антиоксидантами”, – пише дієтолог.

Червоним кольором кавун забезпечує антиоксидант лікопен, який знижує ризик розвитку раку та діабету.

“Якщо для вас це важливий момент, обирайте кавун насиченого червоного кольору та з мінімальною кількістю кісточок. І чим стигліший, тим краще”, – наголошує Фус.

Чому кавуни варто посипати сіллю

Вона також додає, що кавун нормалізує роботу серцево-судинної системи, адже у його складі є магній, калій, вітаміни А, В6, С та амінокислота цитрулін, яка здатна знизити артеріальний тиск.

“Вітамін С зміцнює імунну систему та допомагає організму засвоювати залізо, тоді як вітамін А має вирішальне значення для здоров’я шкіри та очей. Якщо з’їсти кавун, посипаний сіллю, отримаєте не тільки нові гастрономічні враження, а ще й поповните запас втрачених електролітів після тренування“, – каже дієтолог.

З чим найкраще їсти кавуни

Кавун можна поєднувати з іншими продуктами без шкоди для здоров’я, наприклад, з м’ясом чи сиром.

“Лише слідкуйте за кількістю вжитого. Кавун багатий фруктозою, яка переробляється у кишківнику утворенням газів. Тому, якщо кавуна переїсти, це призведе до неприємних відчуттів у шлунково-кишковому тракті. Не можу сказати точну норму кавуна в день, бо треба оцінювати харчування з точки зору всього раціону. Але моя загальна рекомендація – не більше 300 г фруктів у день”, – пояснює Фус

Людям з інсулінорезистентністю, цукровим діабетом та надлишковою вагою треба бути обережними і не зловживати кавуном.

“І треба розвіяти міф щодо нітратів у кавунах. Наш організм утворює нітрати і вони потрібні для його нормального функціонування. Більшу загрозу становлять нітрати, які перетворюються в організмі на нітрити. Щоб це сталося, людині потрібно з’їсти дійсно велику кількість кавуна”, – говорить дієтолог.

Джерело