Молоко: все про користь та шкоду

Молоко: все про користь та шкоду

Квітень 18, 2016 0 By admin

Люди діляться на два типи: одні люблять молоко, інші його терпіти не можуть. Другі схильні виправдовувати свою нелюбов до молока тим, що воно, мовляв, шкідливе. Розвінчуємо ці міфи!

Вірніше, розвінчувати будемо навіть не ми, а вельми поважна установа – іспанська Організація споживачів і користувачів (OCU). Вона провела масштабне дослідження і спростувала деякі поширені міфи про молоко. 
 
Міф 1
Одним з головних аргументів противників молока є те, що, мовляв, люди – єдині живі істоти, які споживають молоко не тільки в дитинстві, але і в дорослому віці. Причому не людське, а молоко інших ссавців: корів, кіз і так далі. З цього робиться висновок, що раз всі тварини обходяться без молока, то і людині від нього немає ніякої користі. Можна заперечити, що антилопи і кішки так само прекрасно обходяться і без смартфонів, і без штанів. Алебільш серйозне заперечення звучить так: людина – унікальна істота, організм якої, чи то в ході еволюції, чи спочатку, сприймає молоко інших тварин. І, до речі, не тільки його організм: запропонуйте своїй кішці коров’яче молоко, і вона навряд чи відмовиться!
 
Міф 2
Є думка, що організм дорослих не засвоює молоко. Але в цьому – лише частина правди. Молоко містить лактозу (молочний цукор). Для того, щоб організм переварив лактозу, він виробляє спеціальний фермент – лактазу. У інших ссавців цей фермент перестає вироблятися, як тільки дитинча переходить на тверду їжу. Проте, організм людини виробляє лактазу всю її життя. Вчені припускають, що ця генетична мутація з’явилася приблизно 10000 років тому, коли людство зайнялося розведенням свійських тварин.

Так, у частині населення планети лактаза не виробляється, в основному, у жителів Азії та Африки, в раціоні яких традиційно не присутнє молоко. Згідно з оцінками, людей, у яких відсутній цей фермент, від 15 до 20%. Вони спокійно можуть споживати кисломолочні продукти (в яких лактози набагато менше), а ось молоко – ні.
 
Міф 3
Ще одна казка про молоко: воно викликає алергію. Власне, існує маса інших продуктів, які викликають алергію, але це не означає, що людство повинно відмовитися від моркви, апельсинів або шоколаду. Алергія на молочні білки виникає в дитинстві і зникає в 80% випадків, коли дитина підростає. До речі, страждають від алергії на молоко приблизно 3% дітей. Напевно менше, ніж тих, хто страждає на алергію на цитрусові!

Міф 4
Є думка, що жир, що міститься в молоці, підвищує рівень холестерину в крові, тим самим провокуючи виникнення серцево-судинних захворювань. Дослідники також спростували цей міф. Так, молоко містить жири, але їх вплив на підвищення рівня холестерину набагато нижчий, ніж вважалося ще пару років назад. Навпаки: лінолінова кислота, яка є в молоці, сприяє зниженню кров’яного тиску.
 
Словом, пити чи не пити молоко – це ваш вибір. Однак якщо вам не подобається цей продукт, не варто виправдовувати свої смакові переваги шкодою, яку нібито завдає молоко!bc1c8b32de5165a350a15bf57f82771d_large

http://zdorovia.com.ua/