Мер Тернополя прийняв авторитарне суперечливе рішення, яке може породити шалений хаос

Мер Тернополя прийняв авторитарне суперечливе рішення, яке може породити шалений хаос

Вересень 5, 2024 0 By admin

Днями відбувся конкурс на заміщення посади директора Тернопільського ліцею №21–спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети. За результатами роботи конкурсної комісії визначено переможця, яким став Віталій Кулешко, вчитель математики ЗОШ№6.

Однак виник скандал. За данини директора ЗОШ №6 Олександра Остапчука, директорка ліцею №21 Марія Гудима почала збурювати педколектив та батьків проти переможця конкурсу.

І хоч закон на боці Віталія Кулешка, без жодних пояснень для громадськості раптом з’являється розпорядження міського голови Сергій Надала про те, що стане Кулешко директором аж… на наступний день після зупинення дії воєнного стану в Україні. Про це інформує міське управління освіти.

А до звершення дії воєнного стану Тернопільський ліцей №21-спеціалізовану мистецьку школу імені Ігоря Герети очолюватиме Марія Гудима, яка власне програла конкурсу. Але чомусь саме з нею підпишуть контракт.

Які саме закулісні ігри призвели до такого рішення залишається тільки здогадуватися. Адже у всіх в пам’яті нещодавній аналогічний конфлікт у Першій класичній гімназії, де педколектив теж відстоював свого попереднього директора Анатолія Крижанівського. Той, правда, не подався на конкурс. І там директором таки призначили переможця конкурсу, молодого Миколу Федоруца.

Чому ж у випадку скандалу в 21-ій школі-ліцеї мерія раптом стала на бік керівниці, яка програла конкурс, залишається загадкою. Як і те, чому мерія вважає, що громадськості можна не пояснювати своїх дій, а лише просто інформувати про свої незрозумілі рішення.

Директор ЗОШ №6 Олександр Остапчук у двох своїх постах в Фейсбуці наголошував: є законно проведений конкурс, тож його результати є обов’язкові до виконання. Звісно, якщо в нашому місті ще панує верховенство права.

Сергій Надал своїм самовільним розпорядженням ставить усі ці тези під сумнів і породжує ситуацію, в якій кожен тепер зможе апелювати до даного прецеденту у випадку, якщо програє конкурс.

За даними Остапчука, Надал зустрічався з колективом 21-го ліцею з приводу результатів конкурсу.

«Був присутнім на зустрічі міського голови з делегацією представників ліцею#21- мистецька школа ім. Ігоря Герети. Прикро, що люди не знають, що завжди через шість років в школах, ліцеях, гімназіях відбувається конкурс на посаду директора. І директором стає той, хто виграв конкурс. А переможця визначає комісія. Все! Переможець – директор!

Навіть якщо він з іншого міста, іншої школи. Він переможець за рішенням комісії навіть якщо вам не подобається його ніс чи вуха, чи, якщо він вчитель історії, а не математики, фізики, а не музики. Сьогодні почув звернення до міського голови на кшталт: а ми не знали, що конкурс; а ми не хочемо іншого директора, нам і з цим добре, а чому нас не спитали і т.д.

Чому я це пишу? Тому, що конкурс виграв учитель нашої школи. Хороший, прогресивний, чесний, працьовитий. Нам, звичайно, дуже шкода втрачати зі своєї шкільної сім’ї такого спеціаліста. Але вчитель виріс, відчув сили і бажання йти вище. Тому ми змирилися з цим і хочемо звернутися до колег з 21 школи. Ми знаємо, що багато ваших колег щиро зраділи змінам, що наближаються. Чому зраділи – вони знають. Але завжди є особи, яким щось не подобається. Причому, без об’єкт ивних аргументів. Це не страшно.

Колеги з 21школи! Вам буде дуже добре з нашим Віталієм Івановичем. Він створить дружню атмосферу, де ви відчуєте повагу і підтримку, де буде взаєморозуміння. Повірте, ми будемо вболівати за нього і вас. І ще: з нашої школи виходять на директорство вчителі вищого гатунку. Приклад: Ліля Вавринів, 28 школа, Оксанка Добровольська, 14 школа. Тому, не бійтеся, а тіштеся. Ми з повагою ставимося до вас, вашої школи, і мистецької також. Закликаємо вас не збурювати хвилю, зараз і так складно. А конкурси директорів були, є і будуть. І всі, хто відповідає вимогам, можуть брати участь. Хтось програє, хтось виграє.

Але той хто програв, має мати гідність і не збурювати суспільство. Отож, колеги 21 школи, повірте нам, заспокойте неспокійних і хай щастить вам з новим директором. Ми вас любимо( а тепер любитимемо ще більше)», – написав Остапчук 5 днів тому.

А позавчора він написав ще один пост, інформуючи, що протистояння переможцю конкурсу триває.

«Що робити, якщо ви програли у конкурсі на посаду директора, признаєте результати конкурсу, але хочеться бути директором, бо хочеться?

 Гідний крок: закон – є закон, його потрібно дотримуватися. Негідний крок: збурити наближених осіб, окремих батьків, деяких вчителів, увімкнути авторитаризм на повну і сказати, що, ну і шо, шо конкурс, але ж я хочу лишитися? Цей випадок перекреслює законні правила конкурсів.

Що ж тоді очікувати далі в освіті? Щось не так має бути. Якщо конкурс – виграв, тоді ви директор. А не: я так хочу, бо я. Що ж очікувати далі: тепер щоб стати директором потрібно піднімати людей будь- яким способом», – написав Остапчук.

В контексті підписаного Надалом розпорядження аж хочеться ще раз повторити слова з допису Остапчука: «Що ж тоді очікувати далі в освіті?».

Позиція учасників конкурсу

Водночас виглядає, що для переможця конкурсу, який залишиться без посади, теж знайшли якийсь пряник.

«20 хвилин» зв’язалися із переможцем конкурсу на заміщення посади директора школи-ліцею №21 Віталієм Кулешком. Він пояснив, що із рішенням міського голови повністю погодився і оскаржувати його не буде. Більше коментувати ситуацію не захотів.

Діюча директорка освітнього закладу Марія Гудима теж була небагатослівною. Наголосила, що погоджується із рішенням міського голови залишити її керувати освітнім закладом і продовжить працювати над його розвитком.

Зазначимо, що за керівництва Ольги Похиляк міську освіту постійно «трясе», гучні освітні скандали стали систематичними.

Джерело