Кава VS. чай: що краще?

Кава VS. чай: що краще?

Липень 24, 2015 0 By admin

Навіть якщо людство коли-небудь прийде до світлого майбутнього, де всі будуть рівні за всіма ознаками – у нас все одно залишиться вічна тема для суперечок.

Любителі чаю будуть до хрипоти сперечатися з фанами кави і приводити стоп’ятсот аргументів на користь свого смачненького і проти чужого капосного. Тож, давайте у всьому гарненько розберемось, надавши слово обом позивачам. По кожному пункту ми оцінили обидва напої – і показуємо вам їх плюси і мінуси.

У чому більше користі?

 

Чай

  1. Чудовий протизастудний, потогінний, жарознижуючий засіб.
  2. Відмінний антибактеріальний засіб. Не даючи розмножуватися шкідливим мікробам, допомагає ще й при розладах шлунку.
  3. Антиоксиданти (їх тут повно) борються зі старінням і зміцнюють імунітет.
  4. Пригальмовує процес потрапляння цукру в кров: профілактика діабету.
  5. Допомагає протистояти появі деяких видів раку.

Кава

  1. Покращує реакцію, працездатність, знижує ризик депресії.
  2. Допомагає зняти головний біль.
  3. Допомагає запобігти хворобі Альцгеймера.
  4. Покращує репродуктивну функцію у чоловіків.

У чому більше шкоди?

 

Чай

  1. Від чорного чаю жовтіють зуби, від зеленого руйнується емаль.
  2. “Вимиває” з організму потрібний магній. І привіт, втома, судоми…
  3. Через утворення сечовини сприяє відкладенню солей і каміння в нирках.
  4. Через півгодини в заварці починають утворюватися канцерогени.
  5. До чаю прийнято подавати солодощі, це збільшує кількість споживаного цукру.

Кава

  1. Сильно підвищує кислотність шлунку, тому ранкова кава замість сніданку – шлях до виразки.
  2. Серйозний сечогінний засіб: зневоднює організм. Тому до неї потрібно подавати воду.
  3. Заважає всмоктуванню корисних мікроелементів, наприклад, кальцію.
  4. Дає досить швидкий “стрибок” тиску вгору-вниз. Для не залізної серцево-судинної системи це удар.
  5. Кавування частіше пов’язане з курінням.

Що крутіше підзарядить?

 

Чай:

Плюс: Кофеїн засвоюється з чаю більш повільно, поступово і “м’яко”. В результаті чай дає замість короткочасного “вибуху” тривалий підйом.
Плюс: Пуер бадьорить і тонізує, а заодно і просвітлює мозок і душу.

Кава:

Плюс: Якщо брати “сировину”, то в чаї приблизно в 2 рази більше кофеїну. Але якщо порівнювати кількістьйого в середній чашці – то в каві його більше десь у три рази.

Мінус: По-справжньому бадьорить тільки перша чашечка, далі йде не підзарядка, а безрезультатний самообман.

Що менше викликає залежність?

 

Чай:

Мінус: Кофеїн – стимулятор, нікуди не дінешся. Тому чайомани так само ризикують підсісти, як і кавомани.
Плюс: Порівняно з кавою – чай ​​ більш слабкий і менше загрожує перетворитися в “наркотик”. Залежність від нього носить більше психологічний характер.

Кава:

Мінус: Наприкінці “періоду дії” викликає недовгий, але відчутний напад песимізму.
Мінус: Без регулярної “дози” серйозно знижується працездатність, настрій, погіршується самопочуття.

У чого більше видів і смаків?

 

Чай:

Плюс: Чорний, зелений, білий, червоний. Крупнолистовий, середньолистовий, дрібнолистовий, гранули. Ферментований, неферментований. Тіпсовий, оранж пеко… З жасмином, з бергамотом, із суницею.
Мінус: Каркаде, м’яти-меліси-липи та інші трави, гарячі настої з фруктів і ягід… Чаєм ми вважаємо купу напоїв, що не мають відношення до рослини з такою назвою.
Мінус: Чайні естети вважають, що добавки, починаючи з цукру, напій тільки псують.

Кава:

Плюс: Арабіка, робуста, ліберіка. Еспрессо, американо, капучино, латте, маккіато, рістретто, лунго, по-східному.
Плюс: На відміну від чаю, добавки каву тільки прикрашають. Її п’ють з вершками, з коньяком, з лікером, з віскі. В неї кидають корицю, ваніль, гвоздику, мускат, перець…

Що краще для тих, хто на дієті?

 

Чай:

Плюс: Зелений чай знижує апетит і покращує процес метаболізму.
Плюс: Улун ще крутіше допомагає знизити вагу.

Кава:

Мінус: Збуджує апетит.
Плюс: Натуральна кава прискорює розщеплення жирів.

Що краще в холодному вигляді?

 

Чай:

Плюс: Чай охолоджений, з м’ятою, лимоном і льодом – сильний конкурент безалкогольному мохіто.
Мінус: Якщо кава з морозивом – це глясе, то чай з морозивом – це просто “морозиво впало в чай ​​і зіпсувало і те, й інше”.

Кава:

Плюс: Скільки відмінних коктейлів можна приготувати з кавою! Одних варіацій фраппе море. А всілякі смачні збочення з варенням, з льодом, з молоком, з морозивом?
Плюс: Каву можна приготувати за допомогою не гарячої, а холодної води.

Що краще в швидкому варіанті?

 

Чай:

Мінус: Чай з пакетика – це, взагалі-то, чайний пил з барвником.
Плюс: Чай з пакетиків більше схожий на нормальний чай, ніж розчинна кава – на людську каву.
Плюс: З одного пакетика можна при бажанні зробити дві чашки чаю.

Кава:

Мінус: Розчинна кава – сурогат, в якому кави 15%, решта домішки і добавки; кількість шкідливих мінусів різко зростає.
Мінус: Одного пакетика розчинного порошку кавоману часто мало, і він сипле в чашку два.

У чого крутіший ритуальний момент?

 

Чай:

Плюс: Чаювання – це ритуал душевний. Нашій людині замінює психотерапію. Ми часто говоримо не “Заходь поспілкуватися!”, а: “Заходь на чайок”.

Плюс: Якщо не полінуватися і замовити (або навіть влаштувати) чайну церемонію, як у Китаї чи в Японії – це взагалі священна подія.

Кава:

Плюс: Кавування – ритуал замислений, індивідуалістичний. Допомагає сконцентруватися, налаштуватися на день, що-небудь корисне придумати.
Мінус: Кава більш “агресивна”: наприклад, якщо разом живуть чайоман і кавоман, то перший набагато сильніше чутиме запах чужого.

Що популярніше і для кого?

 

Чай:

Мінус: Спеціалізованих чайних закладів, де подають “правильний чай правильним чином”, у нас набагато менше, ніж кав’ярень.
Плюс: Середньостатистичний любитель чаю – найчастіше людина відкрита, щира, “без подвійного дна”.

Кава:

Мінус: Звичайно, є круті чаї і демократичні кави, але якщо брати “середину”, то пачка кави коштує дорожче, ніж пачка чаю.
Плюс: Вибір кавових закладів та кавових напоїв – ширший, ніж чайних.
Плюс: Ви часто бачите людей, що поспішають кудись або зависають під офісним центром зі стаканчиком чаю? А з кавою – маса!
Плюс: Типовий любитель кави – зазвичай творча натура, естет і креативщик.

А взагалі найбільш гармонійна особистість – це, напевно, та, яка в залежності від настрою і обставин насолоджується і тим, й іншим. Є й такі, котрі експериментують, змішуючи одне й інше, отримуючи напій “Чако”… Тільки не намагайтеся повторити це вдома 😉

 

 

http://www.uamodna.com/