Нічого свято(шинсько)го. Як тернопільський забудовник Гуда знищує зелені легені Києва

Нічого свято(шинсько)го. Як тернопільський забудовник Гуда знищує зелені легені Києва

Липень 18, 2024 0 By admin

Мабуть кожному жителю Тернополя відома будівельна компанія «Креатор-Буд». Побудовані нею будинки височіють у різних кутках Файного міста. Власник «Креатор-Буду» Ігор Гуда «прославився» дивною архітектурою свого скандального маєтку, незаконно зведеного на березі Тернопільського ставу. Сама ж компанія «Креатор-Буд» отримала свою порцію хейту з боку тернополян через ЖК «Панорама» на вулиці Чумацький, який побудувала на території парку «Загребелля» під благочестивим приводом реабілітаційного центру для ветеранів АТО. Реабцентр на першому поверсі житлового комплексу так і не запрацював дотепер, проте різного роду чиновники, політики та журналісти з оточення міського голови Тернополя уже отримали у ньому свої «відпрацьовані» квартири.

Та як з’ясувалося, потяг Ігоря Гуди до забудови парків поширюється на лише на Тернопіль. Відмітився тернопільський забудовник й в столиці України. У Києві він посягнув на заповідну зону поблизу Національного природного парку (НПП) «Голосіївський», а допомогли йому у реалізації будівельної афери, судячи зі всього, земляки з Тернопільщини.

“Креатор-Буд” йде у Святошин

Восени 2021 року над у Святошинському районі Києва почали з’являтися білборди, на яких повідомлялося про будівництво нового ЖК «Gravity Park» тернопільською компанією «Креатор Буд». У рекламі йшлося про зведення 19 багатоповерхових будинків, або ж невеликого мікрорайону з дитячим садком-школою, спортивними майданчиками та пляжною зоною за адресою проспект Перемоги, 139. Одночасно на території колишнього пансіонату «Пролісок», який, власне, не один десяток років розташовувався за вказаною адресою, почали зрізати дерева та завозити будівельну техніку. Масштабне будівництво мало відбуватися впритул до 119 ділянки Національного природного парку «Голосіївський», що викликало обурення у жителів Святошинського району.

Святошин – це зелені легені Києва, тут залишились еталонні угрупування мішаних широколистяних лісів, які самою природою призначені для захисту киян від негативного впливу транспортної розв’язки на проспекті Перемоги (Берестейського) та переповненої автотранспортом Житомирської траси. Зелені ділянки Святошина, які входять до НПП «Голосіївський» та знаходяться в межах його охоронної зони, мають захист згідно із законом про «Національні парки». Охоронні зони НПП «Голосіївський», згідно чинних положень, мають бути під контролем служби державної охорони ПЗФ НПП «Голосіївський».

Указом Президента України від 01.05.2014р. № 446/2014 до меж Національного парку «Голосіївський» було включено територію Святошинського лісопарку без вилучення в землекористувача – Святошинського лісопаркового господарства.

Ще з вересня 2021 року громада Святошинського району звертала увагу влади на те, що 119 ділянка, яка впритул межує із ділянкою 8000000000:75:186:0001 колишнього «Проліску», впродовж шести місяців до початку будівництва була навмисно захаращена. Екоактивісти відразу помітили, що дерева були просвердлені та отруєні невідомою речовиною. Громада наполягала на проведенні незалежної експертизи із залученням фахівців для фіксування цих фактів та вимагала реакції правоохоронних органів.  Але експертизи на достатньому рівні проведено не було.

Щойно жителі району помітили початок будівництва відразу ж було викликано слідчо-оперативну групу та подано заяву в Національну поліцію. 2 листопада 2021 року до ЄРДР було внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.364-1 КК України щодо зловживання повноваженнями службовими особами АТ «Пролісок» під час проведення будівельних робіт – справа №12021100080002838.

Майже одночасно люди звернулися до народних депутатів України та державних органів влади «щодо врегулювання ситуації навколо існуючих ділянок НПП та розширення території Національного природного парку «Голосіївський»». Станом на сьогодні до вивчення зазначеної ситуації не були залучені представники наукових установ. Жодних заходів для отримання експертних висновків та створення передумов для повернення цій ділянці статусу рекреаційної зони, або включення до Природно-заповідного фонду м. Києва – не здійснено. Адже ця ділянка може бути використана в межах НПП «Голосіївський» з освітньою, науковою, оздоровчою метою.

Відразу було помітно, що забудовник має високих покровителів.

То ж яким чином земельна ділянка під пансіонатом «Пролісок» опинилася в руках тернопільського будівельного магната і у який спосіб було погоджено будівництво житлового комплексу поруч з Національним природним парком?

“Реконструкція”

У листопаді 2019 року стало відомо, що Фонд державного майна продав на аукціоні державний пакет акцій в розмірі 100% статутного капіталу АТ «Україна туристична» за 60,5 млн грн. Відповідна інформація була оприлюднена у системі ProZorro.Продажі. Згідно з оголошенням про торги, стартова ціна лота становила 44,8 млн грн і виявилася вдвічі нижчою за ціну на перших торгах (89,6 млн грн).

АТ «Україна туристична» стала власністю ТОВ «Будівельний союз «Моноліт», яке належало тернопільському підприємцю Ігорю Гуді, засновнику будівельної компанії «Креатор-Буд».

Саме АТ «Україна туристична» володіла корпоративними правами АТ «ТК «Пролісок», на якому згодом розгорнулося описане нами будівництво ЖК «Gravity Park».

5 травня 2021 року Департамент містобудування та архітектури КМДА наказом №508 затвердив для АТ «ТК «Пролісок» Містобудівні умови та обмеження (МУО) на проєктування реконструкції цього комплексу в готельно-туристичний комплекс.

Відразу зазначимо, що вказані містобудівні умови та обмеження видані з порушенням вимог законодавства, оскільки функціональне призначення земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:75:186:0001 — територія рекреаційної забудови.

Таким чином, посадовцями Департаменту проігноровано норми ДБН Б.2.2-12:2019, зокрема п. 14.2.5, яким передбачено, що розміщення будинків, споруд i комунікацій не допускається:

•             на землях заповідників, заказників, ботанічних садів, дендрологічних парків; пам’яток природи, заповідних зон i зон регульованої рекреації національних природних парків (HПП) i регіональних ландшафтних парків (РЛП);

•             у   межах   прибережних   захисних   смуг   i   визначених   зон охоронюваного ландшафту.

Крім цього, посадові особи Департаменту фактично самоусунулись від виконання  обов’язків, зокрема, з визначення планувальних обмежень та мінімально допустимих відстаней від об’єкта, що проектується, та не вказали  данні щодо таких обмежень, а лише загальновідомі нормативні акти та будівельні норми. Також фактично не визначено відсоток забудови земельної ділянки.

Згідно з документом, АТ «ТК «Пролісок» отримало право проєктувати реконструкцію своїх будівель на пр. Перемоги, 139  площею 9,6 тис. кв.м. У КМДА вирішили, що у результаті цієї реконструкції висота вказаних будівель не повинна перевищувати 45 метрів (близько 15 поверхів. – *КВ). В МУО зазначалося, що об’єкт проєктування розташований в зоні підтоплення грунтовими водами, у зв’язку з чим АТ «ТК «Пролісок» має виконати інженерну підготовку і захист даної території у відповідності до державних будівельних норм (ДБН).

Також в документі вказано, що ділянка проєктування потрапляє в зону обмежень забудови за умови безпеки польотів, що вимагає від АТ «ТК «Пролісок» врахування відповідних вимог Повітряного кодексу України. Інші вихідні дані запланованої реконструкції – наприклад, кількість будівель, які підлягають реконструкції, кількість машиномісць, які мають з’явитися на цій території, тощо – в МУО зазначені не були.

11 вересня 2021 року Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) надала АТ «ТК «Пролісок» дозвіл №ІУ013210906546 на проведення 1-ої черги будівельних робіт з так званої реконструкції готельно-житлового комплексу «Пролісок» в готельно-туристичний комплекс. Генеральним підрядником цих робіт було вказано ПП «Креатор-Буд».

В документі вказується, що загальна площа забудови території на пр. Перемоги, 139 повинна скласти трохи більше 7 тис. кв.м., а загальна площа цього комплексу має скласти 50,1 тис. кв.м. (у тому числі паркінг площею 1 тис. кв.м.). Згідно з дозволом, даний комплекс може складатися з 9-поверхових будівель, кількість яких в документі не зазначається.

При цьому в дозволі вказано, що за результатами реконструкції в готельно-туристичному комплексі «Пролісок» планується створити 496 апартаментів – тобто, приміщень для проживання, в яких неможливо оформити «прописку» та в яких комунальні послуги потрібно сплачувати за більш високими ніж в квартирах тарифами.

Протест громади

У жовтні 2021 року будівельний майданчик на пр. Перемоги, 139 на прохання мешканців Святошинського району відвідали активісти об’єднання «Штаб оборони Києва». Тоді вони знесли огорожу цієї території, явно натякнувши на те, що не допустять будівництва. Втім, на реалізацію планів забудовників такі дії громадськості не вплинули.

26 листопада 2021 року народний депутат України Дмитро Гурін направив звернення до НПП «Голосіївський» з приводу можливого впливу запланованих будівельних робіт на пр-ті Перемоги, 139 на екологічну обстановку в цій місцевості. У відповіді від 9 грудня 2021 року Нацпарк повідомив, що процес будівництва багатоповерхівок на вказаній території та їх подальша експлуатація, додаткове проведення та використання підземних комунікацій, світлове та шумове навантаження незворотньо вплинуть на стан довкілля, в першу чергу – на природні екосистеми прилеглої частини НПП «Голосіївський».

Проте адміністрація Нацпарку не запропонувала жодних дієвих механізмів недопущення зазначеного негативного впливу на екологію – лише висловила занепокоєння та «на словах» підтримала вимоги громади Святошинського району щодо зупинення будівельних робіт.

Протягом наступних трьох років громадою Святошинського району було подано велику кількість звернень через Народних депутатів, депутатів Київської міської влади, але жодним чином це не зупинило «Креатор-Буд».

Активісти Святошинського району звернулися до КП Лісопаркове господарство «Святошинське»  (ЛГП), яке підпорядковане в складі КО «Київзеленбуд» Київській міській державній адміністрації.

Орест Обухівський, як керівник підприємства, яке, власне, й повинне опікуватися захистом зелених насаджень Святошина, скарги громади вислухав, але жодних дій не вчинив.

Про цього чоловіка, котрий до того ж виявився уродженцем Тернопільщини та навіть володіє 225-метровим будинком у Петриках, ми ще повернемося, але відразу ж зазначимо – під час спілкування з активістами Орест Олегович поводив себе дуже підозріло, тему можливого зв’язку із власником «Креатор-Буду» Ігорем Гудою через Тернопільську область усіляко уникав.

30 серпня 2023 року на вимогу святошинців Державною екологічною інспекцією Столичного округу (ДЕІ) була проведена позапланова перевірка в межах НПП Голосіївський 119 ділянка на предмет дотримання вимог природоохоронного законодавства, а саме на предмет пошкодження дерев, їх засушення і впливу на біорізноманіття поруч  з вищевказаними ділянками.  Результати перевірки громаду не задовольнили, адже причину засушення дерев інспектори встановити не змогли, оскільки не є спеціалістами в цій області. Зокрема, причиною може бути дренаж води при закладанні фундаменту, оскільки територія будівництва знаходиться в межах області підтоплення.

На особистих прийомах у заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олени Крамаренко та Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця піднімалася зазначена проблематика. Чиновники погодилися  провести перевірку суб´єктів господарювання – АТ «Пролісок» та забудовника «Креатор-Буд».

На 11 та 12 грудня 2023 року була запланована позапланова перевірка цих компаній на предмет дотримання вимог законодавства щодо оцінки впливу на довкілля, природно-заповідного фонду, використання та охорону земель. На об´єкт прибули інспектори з ДЕІ Львівської області та ДЕІ Центрального округу з Полтави та Черкас. Не зважаючи на те, що суб´єкт господарювання був повідомлений про перевірку, інспекторів не пустили на об´єкт та не дозволити провести огляд через відсутність керівника та уповноваженої особи.

Лише через тиждень перевірку було проведено після скарги активістів про неякісну роботу ДЕІ України, яка мала контролювати процес. На територію будівництва представників громади не допустили, а тому результати цієї «позапланової перевірки» видаються сумнівними. Чи відбувалась перевірка як належить, впевненості немає, оскільки ні відео-, ні фотопідтверджень отримано не було.

Так і не відомо, яким чином було надано дозвіл на будівництво під виглядом реконструкції без оцінки впливу на довкілля. Згідно Закону України про оцінку впливу на довкілля, який вступив в дію 18.12.2017, здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності. Такою діяльністю є будівництво на площі більше 1 га, в той час як ЖК «Gravity Park» займатиме 18 га.

Без відповідей залишилися наступні питання:

– яким чином було видано Містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва з реконструкції готельно-житлового комплексу «Пролісок» в готельно-туристичний комплекс, якщо тут плануються не об´єкти рекреації, а квартири, під виглядом апартаментів. Де в законі написано, що можна вважати апартаменти – об´єктами рекреації?

– чому з 2021 року, коли було відкрито кримінальне впровадження по цьому об´єкту, слідчі органи жодного разу не контактували із заявниками? Певні відповіді громада отримала лише після передачі справи до Головного управління поліції м.Києва.

Оскільки зазначеними питаннями вже «опікувалися» народні депутати,  депутати Київської міської ради, Київська міська прокуратура, що не дало жодного позитивного результату, виникає підозра щодо корупційної змови на догоду забудовника.

Саме зв’язками Ігоря Гуди з ключовими фігурантами історії навколо будівництва ЖК «Gravity Park» ми і зацікавилися. Найбільше нас, що називається, муляло питання: звідки Ігор Гуда дізнався про АТ «Україна туристична» та санаторій «Пролісок», що належав товариству?

Тернопільський будівельно-медичний клан

Отже, як уже згадувалося, 100% акцій АТ «Україна туристична» володіє ТОВ «Будівельний союз «Моноліт». Кінцевим бенефіціаром цього товариства, а значить і АТ «ТК «Пролісок», є тернополянин Ігор Гуда.

ПП «Креатор-Буд» було зареєстровано у 2006 році у Тернополі. Керівником підприємства вказано Олега Лахіту, а засновниками – АТ «Компанія з управління активами «Національний резерв» та згаданого вище Ігоря Гуду, який також є кінцевим бенефіціаром цього ПП.

Система Youcontrol відносить ПП «Креатор-Буд» до групи сімей Гуди та Цимбалюків. Основними напрямками діяльності компаній цієї групи є будівництво, нерухомість, медична практика та торгівля медичними виробами. Ключові особи групи – підприємець і власник будівельної компанії «Креатор-Буд» Ігор Гуда та сестра його дружини Анна Цимбалюк.

Дружина Ігоря Гуди та Віталія Цимбалюка – доньки знаного у Тернополі лікаря, вченого-комбустіолога, професора кафедри травматології та ортопедії Тернопільського державного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського Володимира Бігуняка. В бізнесколах Тернополя підприємницький успіх Ігоря Гуди пов’язують саме з його тестем. Свекор Анни Цимбалюк – екс-голова Львівської та Тернопольскої облдержадміністрацій, народний депутат IX скликання від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк, член політичної ради цієї партії.

Як зазначалося, одним з перших чиновників, до якого обґрунтовано звернулися активісти відносно незаконного будівництва, був Орест Олегович Обухівський. Саме очолюване ним комунальне підприємство ЛГП «Святошинське»  повинно були бити на сполох відносно незаконного будівництва в першу чергу, адже НПП «Голосіївський» знаходиться на території Святошинського району столиці. На закиди представників громади відносно підволочиського коріння пан Орест запевняв, що їхні підозри марні, мовляв, він давно покинув рідний край.

Під час війни 52-річний чиновник Орест Обухівський навчається в аспірантурі НУБІпу, а перед цим заключив з “вузом” договір щодо наукової розробки на 43 000 грн.


Нехай воно так, але дружина Ореста Олеговича теж родом з Тернопільщини. Більше того, Христина Денисівна Обухівська є рідною сестрою депутата Київської міської ради від «Батьківщини», звісно ж, від Святошинського району – Дениса Денисовича Москаля. Пан Денис теж тривалий час проживав у Тернополі. У 1998 році він закінчив з відзнакою Тернопільську державну медичну академію ім. І. Я. Горбачевського, а у 2004-му отримав фах менеджера в Тернопільській академії народного господарства. За даними Politerno, він є кумом відомого хірурга Сергія Гаріяна, теж знаного випускника ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського.

Що цікаво, саме до Дениса Москаля звертались активісти Святошина, як до свого депутата та голови Постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики. Пан Денис, як і його родич Орест Обухівський, пообіцяв «вивчити питання», але далі слів справа не зайшла. І не дивно – його сім’я теж дуже міцно зав’язана на будівельному бізнесі.

Зокрема, у ролі бенефіціара Денис Москаль отримує прибутки від АТ «Грифон-Інвест»,  ТОВ «Будівельні технології» та ТЗОВ «Агробуд-Інвест» й ТОВ «Ре-Альве». ЗМІ пов’язують Дениса Денисовича із будівельною компанією «Stolitsa Group» Владислави Молчанової, котра була довіреною особою лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко під час президентських виборів 2019 року і є однією із спонсорів «Батьківщини».

Тут ми мусимо нагадати про приналежність до керівництва цієї політсили Михайла Цимбалюка.

Журналісти фіксували лобіювання Денисом Москалем інтересів  «Столиця груп» у Київській міській раді. Іншим його кумом є директор цієї компанії, знову ж таки тернополянин – Петро Піговський. А згадана сестра пана Дениса, дружина керівника КП ЛГП «Святошинське» Ореста Обухівського працювала, а можливо і досі працює у компанії Влади Молчанової.

Не менш цікавим є той факт, що Христина Обухівська займається й власним будівельним бізнесом – їй належать кілька будівельних компаній. Скажімо, у ТОВ «ЖБК «МРІЯ» її партнером є син все тої ж Влади Молчанової – Іван Олегович. А ось у ресторанному бізнесі ТОВ «ТОТУЧАНОВ» сина Христини Обухівської партнером виступає інший син Влади Молчанової – Федір Олегович.

Пані Христина на своїй сторінці у Facebook поширювала новини як з Владою Молчановою, так і з кумом свого брата – Сергієм Гаріяном.

А ось депутат Київської міської ради Денис Москаль разом із шваґром Орестом Обухівським приймає участь в церемонії нагородженні працівників лісового господарства у Святошинському ЛПГ.

Замість висновку

Отже, маємо тернопільську фірму «Креатор-Буд», яка у 2019 році «зненацька» вирішує придбати АТ «Україна туристична», якій належить санаторій «Пролісок» у Святошинському районі Києва. Станом на час придбання товариства в ЛГП «Святошинське» уже працює колишній житель Тернопільщини Орест Обухівський, який знав про справи «Проліску» як ніхто краще. Без його погодження не могло відбуватися ані зрізання дерев, ані будівництво поруч з ЛПГ. Окрім цього, дивним чином на межі із 118-ю ділянкою Нацпарку виявилися вилученими ще дві земельні ділянки, на яких сьогодні облаштовуються котеджі. Здається, питання – а звідки ж Ігор Гуда взнав про землю під санаторієм – отримує відповідь.

До речі, цікавим на наш погляд є і той факт, що Орест Обухівський родом з села Гнилиці Підволочиського району Тернопільської області, яке знаходяться поруч із селом Кошляки, в яких колись давно директором спортивної школи працював Михайло Цимбалюк. Не стверджуємо, але їхнє знайомство теж цілком вірогідне.

Що ж стосується шваґра Ореста Обухівського, депутата Київської міської ради Дениса Москаля, до якого по допомогу відносно забудови зверталася громада – то його особисте знайомство з Ігорем Гудою через кумів та інших представників бізнесу Тернополя нам підтвердили джерела.

Очевидною є корупційна схема, в якій на догоду тернопільському забудовнику спільними зусиллями столичного чиновника, народного депутата України від «Батьківщини» та депутата Київської міської ради від цієї партії прокладався шлях до незаконного будівництва поруч з національним парком величезного житлового комплексу зі всіма можливими негативними наслідками для екології Києва.

Під час написання матеріалу з’ясувалося, що забудовник не обмежиться лише територією колишнього санаторію. Ділянки №119 на його карті немає – отже, вірогідно, і туди доберуться бульдозери «Креатор-Буду». А ще Ігор Гуда поклав око на озеро «Верховина» поруч із «Gravity Park» – реклама сторінках ЖК у соцмережах уже розповідає про пляж і зону відпочинку.

Екоактивісти стверджують, що для безперешкодного проходу до озера через нацпарк навмисно висушувалася 119 ділянка. А для того, щоб неможливо було побачити, що відбувається з ділянкою, забудовник навіть перекрив доріжку поваленим деревом.

Громада Святошина наполягає, щоб органи влади, наділені належними повноваженнями, витребували у забудовника відшкодування збитків, які були завдані довкіллю внаслідок знищення великої кількості зелених насаджень та руйнування грунтового покриву. Також люди вимагають скасували дозвіл на вищезазначене будівництво та повернути територію до початкового стану.