16 жовтня – Всесвітній день анестезіолога

16 жовтня – Всесвітній день анестезіолога

Жовтень 16, 2015 0 By admin

У 19 столітті світ отримав унікальну можливість – використання анестезії при проведенні операцій. Це стало, безсумнівно, важливим і надзвичайно великим кроком у розвитку медицини, оскільки мільйони пацієнтів отримали шанс на порятунок життя. Перша операція з застосуванням анестезії була проведена 16 жовтня 1846 року лікарем-стоматологом Томасом Мортоном. Цей день пізніше увійшов в число міжнародних свят під назвою Всесвітній день анестезії (World Anesthesia Day) або День анестезіолога.


З тих пір галузь розвивалася, багато препаратів було модернізовано, розроблені нові методики. В Україні на сьогоднішній день проводиться більше половини операцій із застосуванням анестетиків, тоді як у світі це число помітно вище. Недофінансування – головна проблема, з якою щодня стикаються вітчизняні лікарі-анестезіологи. Але, незважаючи на це, престиж професії є досить високим. Будь-який медичний заклад завжди потребує грамотного анестезіолога. І хоч перспектив кар`єрного росту в професії анестезіолога замало, кожен працівник прагне до роботи на совість, адже від цього залежить чиєсь життя.


Привітання з Днем анестезіолога 16 жовтня звучать не тільки в стінах лікарень та клінік, де колеги та керівництво висловлюють найщиріші побажання своїм співробітникам, але і в ефірах теле – і радіоканалів, зі сторінок газет, з вуст державних чиновників. Висловлюючи подяку праці анестезіологів, Міністерство охорони здоров`я організовує акції, де відзначають найкращих працівників.

729_486_560d36aee7254