Як позбутися змій на власному подвір’ї?

Як позбутися змій на власному подвір’ї?

Липень 22, 2015 0 By admin

Здається, з кожним роком гади повзучі дедалі менше бояться людей і все ближче підбираються до людських помешкань, вселяючи страх та огиду. Як же позбутися непроханих гостей на своєму подвір’ї?

7954uzhnuzhnyjj-640x480
Війну – гризунам!
Миші та пацюки є гарною приманкою для плазунів. Якщо їх вдосталь у вашому володінні, будьте певні: повзучі не забаряться і обов’язково облаштують собі «табір» серед такої поживи. Тому спершу треба вивести гризунів у спосіб, який вам підходить найбільше: мишоловки, приманки, кіт чи інше.

Траву – косити, мотлох – розгрібати
Вчасно викошуючи траву на подвір’ї і городі, ви таким чином порушуватимете природне середовище проживання змій, і вони розповзуться у пошуках кращих «умов». Але слідкуйте, щоб такими не стали старі дровітні, захаращені сміттям та трухляччям, – найбільш підходящого місця для зміїного лігва годі й шукати. Змії також можуть облюбувати пеньки, кущі, купи торішнього листя, гною, сміття.

Їжачок-помічничок
Якщо у вашому саду живуть їжачки, можете не хвилюватися – плазунів там не буде. Ці колючі мисливці не дадуть їм жодного шансу. Отож, задобрюйте і приманюйте добровільних помічників залишеним на порозі блюдцем з молочком.
До речі, в Угорщині існує свято «п’яного їжака». Винахідливі угорці вшановують цих ссавців …пивом! Замість молока на свято їжаки ласують пінистим напоєм. І, за віруваннями угорців, після цього стають злішими, а тому агресивніше захищають свою територію. А п’яний їжак – змії приречені!
Варто зазначити, що деякі коти теж прекрасно справляються з ними. І без пива…

Страшна «хімія»
Садові гербіциди, селітра, амофоска, насипані по периметру саду, відлякають змій від вашого обійстя. Такий же ефект і від запаху паленої гуми.
Інколи поради по боротьбі з плазунами доходять аж до смішного. Так, розповідають, щоб вивести гадюк, треба завести вужів – там, де живуть вужі, гадюки не селяться (обнадійливо!). А як боротися з вужами – читайте вище.

Хочете – вірте…
Існує чимало повір’їв, пов’язаних з плазунами. Деякі з них, м’яко кажучи, викликають сумнів, але…
Так, кажуть, де плодяться вужі, там буде щасливе життя і багатство (ну, і хто це підтвердить чи спростує?). Корова, яку ссуть вужі, стане хорошою на удій (хоча багато корюківських хазяйок стверджують абсолютно протилежне – мовляв, взагалі не доїтиметься). Якщо побачите, що вуж кусає жабу, їх треба розборонити палицею, яка після цього в усьому приноситиме прибуток (ого, прямо таки чарівна паличка!).

А чи можна вбивати вужів?
Подейкують, існує таке собі зміїне прокляття, тому – не можна. Буковинці вважають вужів запорукою щастя і добробуту, а багато хто – і душами померлих предків. У поляків є повір’я, нібито у кожної людини є своя змія-двійник (цікаво: отруйна гадюка чи нешкідливий вуж? Напевне, кожному – свій плазун. – Авт.). Литовці вірять, що під усіма будинками у землі живуть змії і їх кількість відповідає числу мешканців оселі. Щоночі вони обвіюють сплячу людину своїм диханням, даруючи силу і здоров’я. Поляки і українці вважали, що кожне помешкання має свого «домового змія», і якщо він помирає, то відходить в інший світ і господар дому. Білоруси завжди дуже шанували вужів, навіть словом. Наприклад, ніколи не казали «здох», а лише – «відійшов в інший світ» або «помер».

В архівах Естонського літературного музею є близько 100 народних повір’їв, які переконують, що змія – це добрий дух дому. Тому в Естонії немає жодного поселення без цієї тваринки. Є прикмета: за три дні до пожежі змія покидає дім. На Ставропіллі ніколи не дозволяли вбивати вужа на подвір’ї, бо боялися, що господарство буде розорене. А людині, яка наважиться вбити вужа, – запишеться 40 гріхів. І т.д, і т.п…

Вірити у забобони або ні – справа кожного. Проте у сучасному світі вистачає засобів, як змусити повзучих покинути вашу територію і без вбивства, жива істота все-таки.