10 жовтня – День працівників стандартизації і метрології України

10 жовтня – День працівників стандартизації і метрології України

Жовтень 10, 2015 0 By admin

День працівників стандартизації і метрології щорічно відзначається в Україні 10 жовтня.

В Україні діє Закон «Про стандартизацію», який встановлює правові та організаційні основи стандартизації в Україні і спрямований на забезпечення єдиної технічної політики у цій сфері.

Закон говорить, що метою стандартизації в Україні є забезпечення безпеки для життя і здоров`я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони навколишнього середовища; створення умов для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об`єктів стандартизації своєму призначенню; сприяння усуненню технічних бар`єрів у торгівлі.

Цей Закон регулює відносини, пов`язані з діяльністю у сфері стандартизації і застосуваннями її результатів, і поширюється на суб`єктів господарювання незалежно від форми власності та видів діяльності, органи державної влади, а також на відповідні громадські організації.

Дія цього Закону не поширюється на ядерні матеріали, фармацевтичну продукцію, стандарти медичного обслуговування, бухгалтерського обліку, освіту, а також інші соціальні стандарти, сфера дії яких встановлюється відповідними законами.

Нагадаємо, щорічно 14 жовтня відзначається Всесвітній день стандартів. Саме у цей день 1946 року в Лондоні у приміщенні Інституту цивільних інженерів відкрилася конференція національних організацій із стандартизації. Результатом її роботи стало заснування нової Міжнародної організації по стандартизації.