13 вересня – День міста Дніпропетровськ

13 вересня – День міста Дніпропетровськ

Вересень 13, 2015 0 By admin

Дніпропетровськ – обласний центр Дніпропетровської області, третє за кількістю мешканців місто в Україні. Це чи не найпотужніший промисловий, економічний, транспортний центр та космічна столиця нашої держави.

Історія міста Дніпропетровськ пов’язана з багатьма історичними персонами, чим може похвалитися далеко не кожний населений пункт України.46796884

Імператриця Катерина ІІ, видавши Указ про укріплення Нової Дніпровської лінії, передбачила і заснування нової столиці Азовської губернії. Саме тоді, 11 січня 1776 року, пішов відлік історії нового міста – Катеринослава. Йому була відведена роль третьої столиці Російської імперії.

Після смерті Г. Потьомкіна, який планував масштабну розбудову міста, і цариці, Катеринослав був перейменований на Новоросійськ у 1797 році. У 1802 році місту повернули першу назву, але роль його була втрачена, знизилась до рівня провінційного центра.

Новий етап у розвитку Катеринослава почався у вісімдесятих роках 19 століття разом із будівництвом залізниці. Був збудований залізничний міст, що з’єднав лівий берег Дніпра з Донбасом. За декілька років місто перетворюється на металургійний центр.

Поява великої кількості населення сприяла розвитку революційного руху. У 1926 році місто було перейменоване на Дніпропетровськ на честь більшовика, революціонера Г. Петровського, що працював тут на металургійних заводах.<br>Під час Вітчизняної війни Дніпропетровську судилося провести більш ніж два роки в окупації.

У післявоєнний період місто стало найпотужнішим індустріальним центром СРСР. І зараз, в роки незалежності України, місто над Дніпром продовжує стрімко розвиватися, оновлюватись, реконструюватися. Важко не погодитися, що Дніпропетровськ стає молодшим, хоча незмінно з року в рік історія рахує його вік.39460_800x600_ContentImageHandler

Щорічне свято «День міста» почали відмічати в 1976 році. До цього мешканці епізодично святкували міські ювілеї. 

Вперше свято, аналогічне до Дня міста відмітили у 1887 році на честь 100-ліття Катеринослава. Дата була приурочена до моменту закладання Преображенського собору. Зараз День міста відмічають у другі вихідні вересня.

Головною новацією останнього десятиріччя стала «фонтанна традиція». Щорічно на День міста відкривають новий фонтан. Початок традиції був покладений у 2002 році, коли на огляд мешканців представили оновлений фонтан «Муза». У 2005-2007 роках відкривалися реконструйовані ділянки Набережної з фонтанами. У 2010 був запущений фонтан на Театральному бульварі.

799_or

http://www.calendarium.com.ua