15 липня Україна відзначає День князя Володимира та 1036 річницю Хрещення Київської Русі

15 липня Україна відзначає День князя Володимира та 1036 річницю Хрещення Київської Русі

Липень 15, 2015 0 By admin

15 липня відзначають День пам’яті рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича – онука святої княгині Ольги.

1515 липня в Україні є державним святом – Днем Хрещення Київської Русі, яке здійснив князь Володимир Великий. Офіційним державним святом День Хрещення Київської Русі – 15 липня – став згідно з указом президента України Віктора Ющенка 2008 року. 15 липня вважається днем смерті Князя Володимира, а саме хрещення, найбільш імовірно, відбулося 14 серпня (за новим стилем).

За історичними джерелами, народився майбутній князь 954 року в Києві. Період його князювання в Києві тривалий – 35 років – від 980 до 1015 року. Існує багато версій щодо часу і місця хрещення князя. Літопис говорить про 988 рік. А ось щодо місця, то найбільша суперечка – в Херсонесі чи в Києві. Після свого хрещення Володимир наказав хреститися і киянам, а поганських ідолів скинути у Дніпро. Якщо хрещення киян відбулося більш-менш без насильства, то в інших удільних князівствах, як згадує літопис, княжі воєводи хрестили «мечем і вогнем».

  З прийняттям християнства Київська держава, згідно з тогочасними уявленнями, ніби очищалася від скверни й ще з «не країни» ставала країною й водночас членом християнської співдружності. В очах Візантії прийняття Руссю християнства остаточно закріпило легітимність влади київських князів, або сказати б, узаконило державність.

Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти й культури: почали відкриватися школи, в Києві було збудовано головний храм Руси – Десятинну церкву Богородиці (996). Прийняття християнства від Константинополя, а не від Рима, привело до того, що Русь у середині ХІ ст. опинилася по східний бік Великого розколу 1054 року. Цивілізаційні наслідки цієї події справили величезний вплив на всю подальшу історію східнослов’янських країн.

Але цікаво, що   християнство на українських землях появилося задовго до Володимирового хрещення. Поширення християнства на українських землях датують І ст., пов’язуючи з легендарним перебуванням на Київських пагорбах апостола Андрія Первозванного; його ж перебування з місією в Криму історики загалом не ставлять під сумнів. Більш чіткі історичні дані є про перших християн-мучеників в Криму, зокрема тут загинув мученицькою смертю один з перших Римських архієреїв Папа Климентій І. Його голову пізніше відшукали св. Кирило та Мефодій.

  Різноманітні джерела говорять про хрещення Київського князя Аскольда у 860 р. під час походу на Константинополь. Є припущення, що тоді ж князь намагався хрестити й киян, навіть привіз єпископів для створення церковної структури. Проте 882 р. його вбили, а релігійна реформа провалилася через сильний спротив язичників.

Проте християнські спільноти в Києві залишилися, про що свідчить договір Русі з Константинополем, укладений при князю Ігорю в 941 р. Х ст.

Нове піднесення християнства на Русі розпочалося при святій княгині Ользі, яку також визнано рівноапостольною. Натомість на західноукраїнських землях християнство поширилося у ІХ-Х ст. з Моравії, де Церкву заснували рівноапостольні свв. Мефодій і Кирило.

Тому хрещення Русі князем Володимиром було продовженням тривалого процесу християнізації Київської Русі.4d6c41d7e7ee223c7ec6acbaab3b8a8842e72670

http://zakarpattya.today/