В Україні почався різдвяний піст: що можна і не можна їсти

В Україні почався різдвяний піст: що можна і не можна їсти

Листопад 15, 2016 0 By admin

15 листопада в Україні розпочався 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до 25 грудня.

Вважається, що піст допомага духовно очиститися та підготуватися до свята. Під час Різдвяного посту важливо забути про погані думки, робити добро, прощати своїх кривдників, каятися в гріхах і гнати від себе погані думки та спокуси.

Цей пост вважається несуворими. Як і у будь-якому православному пості, під час нього заборонено вживати в їжу продукти тваринного походження: м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир.

По понеділках, середах та п’ятницях у Різдвяний піст також не дозволяється їсти рибу, а їжу з рослинною олією можна приймати тільки після вечерні. В інші дні (вівторок, четвер, суботу і неділю) дозволена їжа, в яку додають рослинне масло.

Рибу можна їсти по суботах та неділях, а також в церковні свята, якщо вони припадають на вівторок і четвер. 24 грудня, у Святвечір, традиційно не можна їсти до першої зірки, а після її появи дозволено їсти кутю.

Крім того, під час посту кожен повинен скоротити кількість споживаної їжі вдвічі і повністю відмовитися від стимулюючих напоїв, таких як кава, міцний чай або алкоголь.

При цьому під час Різдвяного посту дозволено їсти: всі види каш, пісний хліб та випічку, рослинні масла, овочі, фрукти та сухофрукти, горіхи, мед.

Варто пам’ятати, що існують обмеження і протипоказання для дотримання посту. Різдвяний піст не рекомендується дотримуватися літнім або хворим людям, вагітним і годуючим жінкам, а також маленьким дітям.

Календар різдвяного посту

Традиційно понеділки, середи та п’ятниці під час посту є днями більш суворими.

Розрізняють дві традиції поста: монастирську і мирську. Перша, зрозуміло, більш строга, по ній постять тільки з благословення свого духівника. Для простих мирян ж все проходить більш м’яко і просто:

Понеділок, середа, п’ятниця – гаряча їжа з олією.

Вівторок-четвер – риба та гаряча їжа на олії.

Субота і неділя, а також святкові дні – риба, вино та олія.

Останній, шостий тиждень посту традиційно суворий. З 20 грудня по 24 грудня рибу вже не їдять, при цьому у понеділок, середу і п’ятницю останнього тижня виключають з раціону рослинну олію та вино.

http://ukranews.com/