18 січня – День Мартіна Лютера Кінга

18 січня – День Мартіна Лютера Кінга

Січень 18, 2016 0 By admin

За традицією в третій понеділок січня людство відзначає день Мартіна Лютера Кінга – одного з найбільших гуманістів ХХ сторіччя, лідера боротьби за права чорношкірого населення США.

 «Крім того, я свідомий взаємозалежності усіх громад і штатів. Я не можу байдикувати в Атланті і не перейматися тим, що відбувається у Бірмінгемі. Несправедливість будь-де становить загрозу справедливості всюди. Ми потрапили у неминучі тенета взаємності, убралися в єдині шати долі. Все, що прямо впливає на когось, опосередковано впливає на всіх. Ми вже ніколи не зможемо жити з вузькою, провінційною ідеєю “чужоземного підбурювача”. Кожен, хто живе у Сполучених Штатах, ніколи не має вважатися чужинцем будь-де усередині їхніх кордонів. »

«Як і безліч разів у минулому, наші надії гинули, і тінь глибокої зневіри закружляла над нами. У нас не було іншого вибору, окрім як готуватися до прямої дії, коли ми власними тілами представимо свою справу на очі місцевої громади і цілого народу. Свідомі можливих труднощів, ми завзялися до самоочищення. Було започатковано низку семінарів з ненасильства, і ми постійно питали себе: “Чи здатен ти приймати удари без помсти?” “Чи здатен ти витримати катування у в’язниці?”

Авжеж, ви запитаєте: “Навіщо пряма дія? Навіщо окупаційні страйки, марші тощо? Хіба переговори не кращий шлях?” Ви маєте цілковиту рацію у закликах до переговорів. Справді, це й було метою нашої прямої дії. Ненасильницькі прямі дії прагнуть створити таку кризу і призвести до такого тертя, щоб громада, яка постійно відмовлялася вести переговори, була змушена якось розв’язувати проблему. Наші дії покликані так загострити проблему, щоб нею не можна було нехтувати далі. Мої слова про створення тертя як складника діяльності активіста ненасильницького опору можуть когось шокувати. Але мушу зізнатися, що мене не лякає слово “тертя”. Я щиро заперечую тертя насильницьке, але тут йдеться про тертя конструктивне, ненасильницьке, що конечне для поступу. Як Сократ відчував, що треба створити розумове тертя, аби люди позбулися залежності від міфів і напівістин і піднеслися у простору царину творчого аналізу та об’єктивної оцінки, так і ми повинні вбачати потребу існування ненасильницьких дошкульників для створення такого тертя у суспільстві, що допомагає людям піднестися з темного провалля упереджень і расизму до величних висот розуміння і братерства».

З листа Мартіна Лютера Кінга під час перебування в Бірмінгемській тюрмі.

648772