20 лютого – Масниця
Лютий 20, 2017Масниця — одне з найулюбленіших свят слов’янських народів. Це затяжне свято є підготовчим тижнем до Великого посту та відзначається за сім тижнів до Великодня. Воно необхідне для примирення з ближніми і підготовки до покаяння перед Богом.
Протягом усього масляного тижня не можна вживати в їжу м’ясо. Молочні продукти та рибу їсти дозволяється. Здавна на Русі Масниця відзначалася дуже весело. Довгі, холодні зимові дні люди заповнювали веселощами й гуляннями.
Традиційно на Масницю цілий тиждень пекли млинці, збиралися великими сім’ями, зустрічалися з друзями, щоб присвятити якомога більше часу доброму спілкуванню з дорогими для себе людьми. Проте церква не вітає занадто гучних гулянь, коли людина може втратити голову, оскільки основний сенс Масниці — підготовка до суворого посту. Тому маслена неділя — це не час для пияцтва і розгулу. В цей же період в православних храмах вже здійснюють великопісні служби. Зокрема, на масляному тижні читають молитву святого Єфрема Сиріна.