6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів

6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів

Листопад 6, 2015 0 By admin

Вперше Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів відзначався 6 листопада 2001 року після прийняття відповідного рішення Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй, яка заявила про тверду рішучість боротися за попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни.

Передумовою стали події, що призвели до погіршення навколишнього середовища під час збройних конфліктів на Балканах, у Афганістані, Лівані, Судані, на Африканському континенті, в дельті Тигру і Євфрату.

Заради досягнення військової перемоги забруднюються колодязі, випалюються посіви, отруюється грунт і гинуть тварини. У 1990 році проводилося цілеспрямоване руйнування екосистеми в політичних і військових цілях, як то осушення боліт в дельті Тигру і Євфрату.

Вивчення Організацією Об’єднаних Націй екологічних наслідків конфліктів переконує у тому, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління. Нанесення шкоди навколишньому середовищу ставить під загрозу не тільки матеріальний устрій та безпеку людей, а й саме їх життя та існування людства.

Тому природоохоронна діяльність набуває особливого значення і є частиною Концепції зміцнення миру, проголошеною ООН.45596_1