7 грудня – Ханука: Запаліть свічки – повірте в диво!

7 грудня – Ханука: Запаліть свічки – повірте в диво!

Грудень 7, 2015 0 By admin

Сьогодні євреї відзначають Хануку. Це свято свічок, які запалюють на честь дива, що сталося при освяченні Храму після перемоги війська Ієгуди Маккавея над військами царя Антіоха в 164 році до нашої ери.

Свято починається 25-го числа єврейського місяця кіслеві і триває 8 днів.

Назва та зміст свята

1. Гебрейському слово Ханука можна розділити на дві частини: “хану” і “ка”. Хану означає “вони отаборилися на відпочинок”; ка – це буквосполучення, числове значення якого – 25. Число 25 натякає на військову та духовну перемогу над греками-елліністами, на чолі яких стояв у той час Антіох Епіфана. Ця перемога була здобута 25 числа місяця Кіслев в 164 році до н.е. Антіох намагався відлучити євреїв від іудаїзму, примушуючи їх припинити дотримання Шабату, вивчення Тори та обрізання синів. Його метою була еллінізація – прилучення євреїв до язичництва Греції.

2. Слово Ханука походить від дієслова “лаханот”, який означає “освячення” або “посвячення”. У цьому сенсі назва свята нагадує про повторне освячення жертівника в часи Другого Храму 25 числа місяця Кіслев в 164 р. до н.е. Оскільки кам’яні брили жертовника були осквернені ідолопоклонниками, виникла необхідність побудувати новий жертовник. Цікаво відзначити, що осквернення жертівника сталося рівно за три роки до цього – 25 числа місяця Кіслев 167 р. до н.е.

3. Слово Ханука – “освячення” – нагадує і про те, що початкове освячення Другого Храму відбулося за багато років до цього, але в той же день – 25 числа місяця Кіслев. Мідраш розповідає, що робота зі створення скинії Завіту в пустелі була закінчена 25 числа місяця Кіслев, але готові частини були остаточно з’єднані і Скинія встановлена ??тільки через три місяці, 1 числа місяця Нісан. Святиня могла бути, але не була встановлена ??25 Кіслева. Мідраш каже, що для “відновлення справедливості” по відношенню до цього дня, багато років по тому повторне освячення жертівника Другого Храму Хасмонєєв прийшлося саме на 25 число місяця Кіслев.

4. У наші дні в середовищі нерелігійних євреїв Ханука набула значення національного свята, що символізує здатність євреїв здобути перемогу над своїми ворогами, як здобули її Макавеї. З цим пов’язано і проведення Маккабіади в сучасному Ізраїлі.