Яку небезпеку таїть в собі картопля?
Травень 21, 2016Вчені провели ряд досліджень і закликають ставитися з обережністю до страв з картоплі.
Підозріле ставлення медиків до картоплі націлене головним чином на чіпси – і то з-за високого вмісту в них солі. Разом з тим, останні дослідження вказують на необхідність обережного ставлення і до інших страв з “другого хліба”.
Картопля займає важливе місце в раціоні жителів багатьох країн. Протягом досить довгого часу лікарі закликали не зловживати стравами з картоплі з-за їх високої калорійності, що може призвести до розвитку ожиріння.
Потім щодо відношення медиків до “другого хлібу” наступило деяке потепління: утвердилася думка, що регулярне споживання картоплі корисно з-за високого вмісту в її бульбах клітковини, вітамінів, калію та інших мікроелементів.
Правда, рекомендації щодо споживання картоплі завжди закликають максимально обмежити споживання чіпсів як їжі дуже нездорової з-за високого вмісту в них солі і шкідливих речовин, що утворюються при сильному нагріванні рослинної олії. Разом з тим, картопляне пюре, картопля “в мундирі” і вже, звичайно, печена картопля вважаються корисними.
А результати дослідження, яке провели американські вчені з клініки Брайема в місті Бостон (Brigham and women’s Hospital in Boston), можуть призвести до зміни ставлення до всіх без винятку страв з картоплі – включаючи майже дієтичний печена картопля.
Бостонські вчені прийшли до висновку, що регулярне споживання “другого хліба” пов’язано з підвищеним ризиком розвитку гіпертонії.
Вони вивчали результати 3-х великих наукових досліджень, проведених раніше іншими вченими, із загальним числом учасників більше 187 000 чоловік.
Аналіз даних показав, що в порівнянні з випробуваними, які їли страви з картоплі не частіше 1 разу в місяць, у любителів картоплі, які включали її в свій раціон 4 рази в тиждень, ризик розвитку артеріальної гіпертензії був вище на 11%.
Таке підвищення ризику розвитку гіпертонії, пов’язане з вживання картоплі, було виявлено у всіх 3-х дослідженнях.
Вчені з Бостона вважають, що картопля, багатий крохмалем, здатний викликати швидке підвищення рівня глюкози в крові, що в свою чергу може стати причиною стійкого підвищення артеріального тиску.