Традиції із бабусиної скрині, або як підготуватися до Маковія
Липень 31, 2016Незабаром українці відсвяткують свято Маковія, яке часто у народі величають Першим Спасом або Медовим першим Спасом. Хоча деякі традиції цього свята і призабулися, але все ж таки більшість людей 1 серпня купують трав’яні букетики, у яких обов’язково має бути мак, запасаються медом та поспішають із ними до церкви, аби освятити та принести оберіг до будинку. У цей день може освячуватися і вода, тому ще однією призабутою назвою свята є Спаса на воді. Команда «Вичерпно», завітавши в одне із сіл на Черкащині, вирішила зазирнути у скриньку традицій та дізнатися, як раніше відзначалося Маковія та які ласощі готували до святкового столу.
Марія Іванівна, жителька села Почапинці, розповідає, що хоч про свято люди і не забули, але святкують його вже не так:
Час уже інший і святкують уже по-іншому, — зауважує жінка, при цьому додає, згадуючи своє дитинство:
– Пам’ятаю: мати, бувало, посіє мак по городі, а він як зацвіте весною та так гарно. Потім зберемо той мак для коржів, а він такий солодкий, зараз такого рідко де зустрінеш. Та і в букетики його вкладаємо разом з іншими квітами, які самі збирали.
У такий букет також вкладали, окрім квітів: чорнобривців, жоржин, айстрів, барвінку, ще й і різні трави, наприклад, любисток, м’яту, полин. Усі вони володіють цілющими властивостями і є оберегами людської долі й здоров’я.
Сьогодні мало хто збирає сам букет, адже легше придбати його в день свята безпосередньо біля церкви, де їх на всяк смак, розмір і ціну привозять із найближчих сіл.
Українці здавна вірили, що мак наділений магічною силою і здатен захищати будівлю від нечистої сили, тому і не дивно, що дозрілі маківки були головними у святковому букеті.
Марія Іванівна згадує, як власноруч збирали запашні букети квітів.
– Зберемо ці букетики та й ідемо з ними до церкви, щоб освятити оберіг, – розповідає жінка про ті роки, як ще дитиною разом із бабусею ходила до церкви.
Зазирнувши до місцевих магазинів та супермаркетів купити також можна і булочки із маком. Страви із маку — це обрядові смаколики на Маковія, а от, за словами бабусі Марії, обов’язково мали готувати традиційну страву — коржі із маком.
«У печі спечемо коржі, замішані на воді, та перемішаємо маком, перетертим із цукром у макітрі. А заливали цю смакоту молоком, а якщо молока не було, то заливали звичайною водою» — зауважує жінка.
Також Марія Іванівна розповіла, що господині окрім коржів могли випікати рулети або іншу випічку із маком, хоча при цьому вона наголошує, що коржі варто було пекти за день до Маковія.
Час рухається невпинно, сьогодні жінка уже прабабуся, а свої знання про свято передає із покоління у покоління своїм онукам і правнукам.
«Розповіла я дітям, як потрібно святкувати, а вони своїм дітям, але вони все одно приходять до нас із чоловіком, бо говорять, що смачніші коржі у бабусі», — розповідає Марія Іванівна.
Отож, пам’ятаймо наші традиції, і навіть якщо час рухається вперед і диктує нові закони, не забуваймо те, що робить нас особливими – наше минуле. Збережімо у пам’яті та втілюймо у життя традиції народу.
Смачних усім смаколиків. З Маковієм!