Великдень в Італії
Квітень 1, 2018Італійське народне прислів’я каже: «Різдво святкуй з родиною, а Великдень з ким забажаєш» . Власне тому італійці часто святкують це свято з друзями, а не зі своїми близькими.
Після Різдва, Великдень – найбільш улюблене свято італійців, навіть якщо з релігійної точки зору це свято насправді є найбільш важливим. Великдень вшановує воскресіння Христа, чуда, яке сталося на третій день після його смерті.
Страсний тиждень, який передує Великодню, має велике значення в Італії. В цей період, по всьому півострову ставлять вистави, п’єси, фольклорні сценки, часто костюмовані; відбуваються хресні ходи.
В Страсну п’ятницю вшановується пам’ять Страстей Христових і, згідно традицій, в цей день не їдять м’яса.
Вночі, на вулицях міст, можна спостерігати захоплюючі костюмовані хресні ходи за участю «грішників, що каються», які несуть з собою окови і запалені факели, щоб освітлювати вулиці.
День Страсної суботи сповнений мовчання. В цей день згадується сходження Христа в пекло.
Святкується в Італії і Світлий понеділок, який іде одразу ж після Великодня. Переважно італійці цей день проводять на природі, влаштовуючи прогулянки та пікніки.
Традиційні великодні страви різняться від регіону до регіону але на пасхальних столах італійців завжди можна знайти відварені яйця, часто розмальовані, і страви з ягнятини.
Яйце, як символ життя, відродження, відновлення і навіть всесвіту, присутнє в багатьох древніх культурах. І під час Великодня прийнято дарувати, особливо діткам, шоколадні яйця з сюрпризами всередині.
М’ясо ягняти, символу чистоти, доброти і невинності, їсться смаженим або запеченим.
Ще однією традиційною і улюбленою святковою стравою італійців є великодній пиріг, який готується з яєць, сиру і шпинату.
Офіційною солодкою стравою на Великдень є коломба – солодкий кекс у формі голуба, який є символом миру. Інколи коломбу прикрашають глазур’ю і мигдальними горіхами.