Кава VS. чай: що краще?
Липень 24, 2015Навіть якщо людство коли-небудь прийде до світлого майбутнього, де всі будуть рівні за всіма ознаками – у нас все одно залишиться вічна тема для суперечок.
Любителі чаю будуть до хрипоти сперечатися з фанами кави і приводити стоп’ятсот аргументів на користь свого смачненького і проти чужого капосного. Тож, давайте у всьому гарненько розберемось, надавши слово обом позивачам. По кожному пункту ми оцінили обидва напої – і показуємо вам їх плюси і мінуси.
У чому більше користі?
Чай
- Чудовий протизастудний, потогінний, жарознижуючий засіб.
- Відмінний антибактеріальний засіб. Не даючи розмножуватися шкідливим мікробам, допомагає ще й при розладах шлунку.
- Антиоксиданти (їх тут повно) борються зі старінням і зміцнюють імунітет.
- Пригальмовує процес потрапляння цукру в кров: профілактика діабету.
- Допомагає протистояти появі деяких видів раку.
Кава
- Покращує реакцію, працездатність, знижує ризик депресії.
- Допомагає зняти головний біль.
- Допомагає запобігти хворобі Альцгеймера.
- Покращує репродуктивну функцію у чоловіків.
У чому більше шкоди?
Чай
- Від чорного чаю жовтіють зуби, від зеленого руйнується емаль.
- “Вимиває” з організму потрібний магній. І привіт, втома, судоми…
- Через утворення сечовини сприяє відкладенню солей і каміння в нирках.
- Через півгодини в заварці починають утворюватися канцерогени.
- До чаю прийнято подавати солодощі, це збільшує кількість споживаного цукру.
Кава
- Сильно підвищує кислотність шлунку, тому ранкова кава замість сніданку – шлях до виразки.
- Серйозний сечогінний засіб: зневоднює організм. Тому до неї потрібно подавати воду.
- Заважає всмоктуванню корисних мікроелементів, наприклад, кальцію.
- Дає досить швидкий “стрибок” тиску вгору-вниз. Для не залізної серцево-судинної системи це удар.
- Кавування частіше пов’язане з курінням.
Що крутіше підзарядить?
Чай:
Плюс: Кофеїн засвоюється з чаю більш повільно, поступово і “м’яко”. В результаті чай дає замість короткочасного “вибуху” тривалий підйом.
Плюс: Пуер бадьорить і тонізує, а заодно і просвітлює мозок і душу.
Кава:
Плюс: Якщо брати “сировину”, то в чаї приблизно в 2 рази більше кофеїну. Але якщо порівнювати кількістьйого в середній чашці – то в каві його більше десь у три рази.
Мінус: По-справжньому бадьорить тільки перша чашечка, далі йде не підзарядка, а безрезультатний самообман.
Що менше викликає залежність?
Чай:
Мінус: Кофеїн – стимулятор, нікуди не дінешся. Тому чайомани так само ризикують підсісти, як і кавомани.
Плюс: Порівняно з кавою – чай більш слабкий і менше загрожує перетворитися в “наркотик”. Залежність від нього носить більше психологічний характер.
Кава:
Мінус: Наприкінці “періоду дії” викликає недовгий, але відчутний напад песимізму.
Мінус: Без регулярної “дози” серйозно знижується працездатність, настрій, погіршується самопочуття.
У чого більше видів і смаків?
Чай:
Плюс: Чорний, зелений, білий, червоний. Крупнолистовий, середньолистовий, дрібнолистовий, гранули. Ферментований, неферментований. Тіпсовий, оранж пеко… З жасмином, з бергамотом, із суницею.
Мінус: Каркаде, м’яти-меліси-липи та інші трави, гарячі настої з фруктів і ягід… Чаєм ми вважаємо купу напоїв, що не мають відношення до рослини з такою назвою.
Мінус: Чайні естети вважають, що добавки, починаючи з цукру, напій тільки псують.
Кава:
Плюс: Арабіка, робуста, ліберіка. Еспрессо, американо, капучино, латте, маккіато, рістретто, лунго, по-східному.
Плюс: На відміну від чаю, добавки каву тільки прикрашають. Її п’ють з вершками, з коньяком, з лікером, з віскі. В неї кидають корицю, ваніль, гвоздику, мускат, перець…
Що краще для тих, хто на дієті?
Чай:
Плюс: Зелений чай знижує апетит і покращує процес метаболізму.
Плюс: Улун ще крутіше допомагає знизити вагу.
Кава:
Мінус: Збуджує апетит.
Плюс: Натуральна кава прискорює розщеплення жирів.
Що краще в холодному вигляді?
Чай:
Плюс: Чай охолоджений, з м’ятою, лимоном і льодом – сильний конкурент безалкогольному мохіто.
Мінус: Якщо кава з морозивом – це глясе, то чай з морозивом – це просто “морозиво впало в чай і зіпсувало і те, й інше”.
Кава:
Плюс: Скільки відмінних коктейлів можна приготувати з кавою! Одних варіацій фраппе море. А всілякі смачні збочення з варенням, з льодом, з молоком, з морозивом?
Плюс: Каву можна приготувати за допомогою не гарячої, а холодної води.
Що краще в швидкому варіанті?
Чай:
Мінус: Чай з пакетика – це, взагалі-то, чайний пил з барвником.
Плюс: Чай з пакетиків більше схожий на нормальний чай, ніж розчинна кава – на людську каву.
Плюс: З одного пакетика можна при бажанні зробити дві чашки чаю.
Кава:
Мінус: Розчинна кава – сурогат, в якому кави 15%, решта домішки і добавки; кількість шкідливих мінусів різко зростає.
Мінус: Одного пакетика розчинного порошку кавоману часто мало, і він сипле в чашку два.
У чого крутіший ритуальний момент?
Чай:
Плюс: Чаювання – це ритуал душевний. Нашій людині замінює психотерапію. Ми часто говоримо не “Заходь поспілкуватися!”, а: “Заходь на чайок”.
Плюс: Якщо не полінуватися і замовити (або навіть влаштувати) чайну церемонію, як у Китаї чи в Японії – це взагалі священна подія.
Кава:
Плюс: Кавування – ритуал замислений, індивідуалістичний. Допомагає сконцентруватися, налаштуватися на день, що-небудь корисне придумати.
Мінус: Кава більш “агресивна”: наприклад, якщо разом живуть чайоман і кавоман, то перший набагато сильніше чутиме запах чужого.
Що популярніше і для кого?
Чай:
Мінус: Спеціалізованих чайних закладів, де подають “правильний чай правильним чином”, у нас набагато менше, ніж кав’ярень.
Плюс: Середньостатистичний любитель чаю – найчастіше людина відкрита, щира, “без подвійного дна”.
Кава:
Мінус: Звичайно, є круті чаї і демократичні кави, але якщо брати “середину”, то пачка кави коштує дорожче, ніж пачка чаю.
Плюс: Вибір кавових закладів та кавових напоїв – ширший, ніж чайних.
Плюс: Ви часто бачите людей, що поспішають кудись або зависають під офісним центром зі стаканчиком чаю? А з кавою – маса!
Плюс: Типовий любитель кави – зазвичай творча натура, естет і креативщик.
А взагалі найбільш гармонійна особистість – це, напевно, та, яка в залежності від настрою і обставин насолоджується і тим, й іншим. Є й такі, котрі експериментують, змішуючи одне й інше, отримуючи напій “Чако”… Тільки не намагайтеся повторити це вдома 😉