26 серпня – La Tomatina, або фестиваль помідорних боїв

26 серпня – La Tomatina, або фестиваль помідорних боїв

Серпень 26, 2015 0 By admin

Сьогодні в місті Буньол, що на сході Іспанії, пройде томатна битва Томатина – кульмінація щорічного Томатного фестивалю.

Сигналом до початку битви служить спеціальна петарда, яка запускається в середу в 11 годин з міської ратуші. По цьому сигналу на вулицях міста з’являються кілька вантажівок, завантажених головними героями свята – стиглими помідорами, які і є метальними снарядами. Учасники свята (а це все місто Буньол), підбігши під градом помідорів до машин, хапають снаряди і весело мстять тим, хто добіг до вантажівок першими.

Втім, мішенню може бути будь-що знаходиться в зоні досяжності, головне завдання учасників, якими, до речі, вважаються всі, – обстріляти помідорами сусіда, а вже хто ним виявиться не настільки важливо. Якщо врахувати, що в цій забаві беруть участь близько двадцяти тисяч осіб, а кількість снарядів обчислюється сотнями тонн помідорів, легко уявити собі, на що перетворюється міська площа і жителі міста вже через кілька хвилин після початку помідорної перестрілки.

На час боїв, що тривають дві години, закриваються майже всі бари, кафе, ресторани і будь-які громадські місця, а на вікна та двері навішують спеціальні пластикові панелі. Самі учасники Томатини воліють розумний мінімалізм в одязі, так як залишитися чистим в цей день важко навіть за межами міської площі. Вираз «томатні річки», нерідко вживається при описі помідорного буйства, – зовсім не красне слівце.1251803398