П’ятниця 13: прикмети та історія забобонів

П’ятниця 13: прикмети та історія забобонів

Листопад 13, 2015 0 By admin

Ця п’ятниця – третя і остання в цьому році містична дата. Також 13 число випадало на п’ятницю в лютому і березні.

Прийнято вважати, що в цей день слід бути особливо обережним, оскільки людину підстерігають невдачі і неприємності. Особливо забобонні люди навіть з дому не виходять – психіатри ставлять діагноз “параскавідекатріафобія” (боязнь п’ятниці, 13). Дана фобія розглядається як окремий випадок Тріскаідекафобії (боязнь числа 13).

Історія забобон про п’ятницю 13

Ще древні римляни вважали “13” числом смерті, руйнування, нещасть. Деякі теологи вважають, що саме в п’ятницю, 13-го Єва скуштувала заборонений плід і дала його Адаму. Також є думка, що в п’ятницю, 13-го Каїн убив свого брата Авеля. Також деякі вважають, що п’ятниця тринадцяте є нещасливим через те, що розп’яття Христа припало саме на п’ятницю, а Юда, що видав Ісуса, був тринадцятим апостолом. Є також думки, незв’язані зі Святим письмом.

Популярним поясненням особливого ставлення до п’ятниці є історія Ордена тамплієрів. Саме в п’ятницю 13 жовтня 1307 французький король Філіп IV Красивий наказав заарештувати членів ордену, включаючи все його верховне керівництво. В результаті після процесу за звинуваченнями в єресі і богохульстві його членів орден був розпущений, а багато заарештовані у Франції тамплієри були піддані тортурам і пізніше страчені, в тому числі, шляхом спалення.

Викладена історія добре відома з роману Дена Брауна “Код да Вінчі”, хоча він був далеко не першим, який виклав її у зв’язку з особливим ставленням у деяких людей до п’ятниці 13-го числа.

За старими повір’ями, у п’ятницю тринадцятого завжди зліталися на шабаш 12 відьом, збиралися упирі та інша нечисть, а в самий розпал веселощів, коли сходить повний місяць, тринадцятий з’являвся сам Сатана.

Наприкінці XVIII століття марновірство про п’ятницю тринадцятого настільки сильно зміцнилося в свідомості британців, що влада вирішила довести абсурдність цієї прикмети. Для цього був побудований корабель під назвою “П’ятниця”, будівництво якого почалося в п’ятницю 13-го. На воду він був спущений теж у п’ятницю 13-го, і на очах у широкої публіки знову ж таки в п’ятницю тринадцятого судно вийшло у відкрите море. З тих пір “П’ятницю” більше ніхто не бачив: корабель разом з екіпажем пропав без вісті.

З п’ятницею також пов’язана одна з найгучніших аварій корабля XX століття – 13 грудня 1907 один з найбільших на той час кораблів – семемачтова шхуна “Томас Лаурсон” – зазнала аварії на підводних рифах.

Іспанські і португальські моряки п’ятницю тринадцятого, навпаки, вважають сприятливим днем для відплиття. Це пояснюється тим, що Христофор Колумб саме в п’ятницю почав своє плавання до берегів Америки.

Повір’я в п’ятницю тринадцятого

Соціологічні опитування показують, що кожен п’ятий європеєць боїться числа “13”.

Цієї дати бояться багато хірургів. На цей день деякі лікарі не призначають операцій, а вже призначені операції переносять на будь-який інший день. Доктори переконані в тому, що ризик невдачі операції, проведеної в п’ятницю 13-го, зростає вдвічі. Наприклад, британські хірурги скасовують 50% операцій, призначених на п’ятницю, 13-те.

Також багато комп’ютерних користувачів вважають “чорну п’ятницю” найнебезпечнішим днем з погляду вірусних атак. На зорі комп’ютерної епохи багато творців вірусних програм встановлювали механізм спрацьовування шкідливих властивостей вірусу саме на цей день.

У п’ятницю тринадцятого не рекомендується укладати угоди і справляти весілля. Вважається, що краще в цей день взагалі не виходити зайвий раз з дому.

Щоб уникнути страшних наслідків п’ятниці тринадцятого числа, згідно з народним повір’ям, потрібно просто відвідати в цей день церкву.

П’ятниця 13 в кіно

Наприкінці XX століття популяризації терміну “П’ятниця, 13-те” послужила серія однойменних фільмів про серійного вбивцю в хокейній масці Джейсона Вурхіза, який оживає в день своєї смерті, в п’ятницю 13-го, і починає всім мстити. Усього було знято 12 фільмів серії.

Кіностудія Paramount Pictures планує показати черговий фільм жахів серії “П’ятниця, 13-те” взимку 2017 року.

http://vsviti.com.ua/