10 технологій, в існування яких важко повірити

10 технологій, в існування яких важко повірити

Листопад 13, 2015 0 By admin

Ми живемо в час, коли найсміливіші ідеї режисерів фантастичних фільмів стають реальністю

Бездротова електрика

Поняття бездротової електроенергії з’явилося набагато раніше, ніж можна було б подумати: Нікола Тесла міг удосконалити свою найважливішу технологію століття тому, якби не був бідним невдахою, злегка зійшовшим з розуму. Хто знає, якби він ще трохи постарався, бездротова енергія вже була б доступна. У кожному разі, її немає, і вчені всього світу б’ються в спробах передати електрику хоча б на десяток метрів по повітрю. Та що там – і три метри вже добре.

Окремий плюс цього напряму – бездротова зарядка. Компанії начебто Witricity і Qualcomm дуже довго намагаються розробити електричні «хаби», які живили б всю техніку у вас вдома. Прототип першої компанії називається Prodigy і базується на дослідженні фізика Марина Солжачіча з MIT. Система працює, використовуючи той факт, що певні частоти електромагнітних хвиль полегшують передачу енергії, і два об’єкти, резонують на цій частоті, можуть легко обмінятися електроенергією, навіть якщо вони знаходяться на дистанції і зроблені з металу. Якщо технологію доведуть до пуття, можливо, вона врятує нас від дротів.

Надшвидкісні маглева

Потяги на магнітній левітації, або маглева, перебували в розробці вже давно – і проекти з їх будівництва вже почалися. У Японії, наприклад, планують до 2045 року пустити маглева по всьому місту, здатні розганятися до 480 км / год. Ці поїзди їздять без коліс – а значить і без тертя. Маглева парують над дорогою, утримувані електромагнітним полем. І хоча японська модель вражає, одна компанія в маленькому місті Колорадо хоче позбутися ще одного бар’єру, що заважає розгону: опору вітру.

Справедливості заради відзначимо, що усунення цього фактора не піднімає ставки до небес. Деріл Остер з ET3 каже, що концепція його компанії Evacuated Tube Transport – це майбутнє транспорту. Їх трек являє собою вакуумну трубу, що дозволяє розганяти капсули до 6500 км / год. і при цьому піддаючи пасажирів гравітаційному навантаженню, порівняному з неквапливою їздою. Через всю країну можна було б проїхати менш ніж за годину. ET3 побудували прототип капсули і, напевно, досі шукають ділянку, щоб побудувати першу трубу.

Як ви розумієте, умістити в один список всі технології, поява яких може змінити світ, досить важко. Ми хочемо і літаючі автомобілі, і дошки, і термоядерний синтез, і телефони тонкі як папір. Рано чи пізно все буде.

Штучні зябра

Винахідники довго намагалися створити підводний дихальний апарат, який не зберігав би кисень, а витягував його з води, подібно зябрам. Ізраїльський винахідник Алон Боднер підійшов до мети ближче інших.

Пристрій під назвою LikeAFish працює з використанням центрифуги, понижувальної тиск води в герметичній камері. Оскільки у воді міститься зовсім небагато кисню, пристрій повинен пропускати близько 190 літрів на хвилину, щоб звичайна людина комфортно дихала. Незважаючи на це, єдиним реальним бар’єром для реалізації залишається розмір і вага, проте пристрій цілком можуть взяти на озброєння військові в найближчі кілька років.

Подібна система дозволить довше залишатися «на дні» без необхідності дозаправки кисню і зменшить кількість азоту, впливу якого піддається водолаз. За даними сайту Боднера, весь 2012 рік компанія провела «в спокійній розробці прототипу для установки на борт військово-морської підводного човна», тому не виключено, що зараз винахідники домоглися ще більшого успіху.

Сільськогосподарські роботи (машини)

Агрокультурні, або сільськогосподарські, роботи все ще знаходяться в зародковому стані, але вже дають настільки гарні плоди (у прямому сенсі), що Массачусетський технологічний інститут включив їх в список десяти найбільш перспективних технологій, поряд з редагуванням генома і гнучкими роботами.

У сільському господарстві з року в рік спостерігається постійний дефіцит робочої сили. Багато компаній по всьому світу намагаються вивести на цей ринок роботів-наймитів, але це вельми складно зробити, оскільки у робототехніці, на відміну від будь-якої іншої сфери (не рахуючи медицини), складно не тільки знайти серйозне фінансування, але й довести життєздатність проекту.

Але технологія розвивається, і легко припустити, що в недалекому майбутньому розгорнеться на повну силу. Одна бостонська компанія, яка зібрала майже 8 мільярдів інвестицій в 2011 році, розробила робота, який, за її твердженням, може виконувати 40% ручної праці, підміняючи працівників ферми. Японська дослідницька компанія розробила робота, який робить стерео-знімки суниці, щоб визначити її стиглість, перш ніж зібрати. У MIT є сад помідорів чері, який обслуговується невеликою командою роботів, обладнаних відеосенсорами.

Звичайно, основний плюс роботів-працівників у тому, що вони можуть працювати цілодобово і не втомлюються.

Таблетки від засмаги

Людям потрібен ефективний захист від засмаги, який можна приймати перорально. Один доктор стверджує, що екстракт папороті, що містить з’єднання polypodium leucotomos, може послужити в цій якості. Він посилається на дослідження, в ході якого люди, що отримували цей активний інгредієнт, отримали і менше сонячних ушкоджень шкіри. Правда, лікар зазначає, що участь брало всього дванадцять чоловік.

Інше багатообіцяюче дослідження Королівського коледжу в Лондоні акцентує увагу на методі, за допомогою якого корали захищають себе від сонячних променів – за допомогою зв’язку з симбіотичними водоростями, що живуть в них. Водорості виробляють хімічний компонент, який корал перетворює на власний крем від засмаги, причому вигоду отримує не тільки корал, але і водорості – більше риб годується у коралів. Це дослідження наштовхнуло вчених на думку про те, що якщо виділити активне з’єднання, з його допомогою можна врятувати від засмаги і людину, і очі, і шкіру.

Ось що говорить доктор Пол Лонг, глава проекту:

«Знадобиться багато токсикологічних випробувань, але я вже бачу, як через п’ять років з’явиться таблетка від засмаги або щось таке. Поки нічого такого немає».

Гнучкі «паперові» комп’ютери і телефони

У початку 2013 року європейська компанія Plastig Logic представила продукт під назвою Papertab. Це щось середнє між «папером» і «планшетом», але при цьому повнофункціональний планшетний комп’ютер з сенсорним екраном, не просто тонкий, мов паперовий лист, але і такий же гнучкий. Компанія вважає, що такі машини стануть популярними через п’ять-десять років, оскільки можуть бути недорогими і інтерактивними. Користувач може розкласти кілька таких, працюючи над одним проектом за допомогою різних медіасервісів.

Директор Королівського університету доктор Рул Вертегаал вважає, що за цим пристроєм майбутнє. «Все йде до того, що це стане майбутнім через п’ять років».

Пристрій являє собою звичайний смартфон за розмірами, з 3,7-сантиметровим дисплеєм, але знову ж, тонкий і гнучкий. Користувачі можуть задавати команди «згинати жестами». Коли пристрій не використовується,  не споживає енергію, і його значно важче пошкодити, ніж звичайний телефон.

Регенерація зубів

Ми часто говоримо про регенерації частин людського тіла, але здебільшого це відноситься до наукової фантастики. Хоча ось багато видів тварин здатні повністю вирощувати втрачені частини, навіть мозок. Давно відомо, що алігатори здатні вирощувати втрачені зуби, але у них цей процес циклічний: з такою ж періодичністю змія скидає шкіру. Не так давно вчені самі себе переконали: зуб алігатора виростає автоматично, щоб замінити втрачений. Це дуже важливо, оскільки структура зубів алігатора схожа на нашу.

Проблема полягала в тому, що внутрішні області зубів містять живу тканину, відому як пульпа, що не відростає. Однак, є кілька рішень. По-перше, це стовбурові клітини: ще в 2012 році, в листопаді, Університет штату Юта підтвердив в лабораторних умовах, що стовбурові клітини можна змусити виробляти потрібні тканини і структуру зубів. По-друге, як ми нещодавно писали, вплив звичайного лазера може стимулювати зростання зубних тканин.

Голографічне телебачення

Хоча телебачення ультрависокої чіткості розвивається повним ходом, насправді, в невеликий екран (навіть двометровий) НЕ втиснути багато пікселів. Хіба що наступне покоління телевізорів не володітиме візуальною зоною взагалі. Можливо, вся кімната стане телевізором – голографічні дисплеї активно розробляються.

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту, який любить радувати нас передовими технологіями, створили чіп, який може підтримувати голографічний дисплей в 50 гігапікселів в секунду – цього достатньо, щоб симулювати об’єкт реального світу, повідомляв Nature. Але не поспішайте радіти – ця технологія навряд чи незабаром з’явиться на масовому ринку, оскільки коштує вона шалених грошей. Глава об’єктно-орієнтованої медіагрупи MIT Майкл Бов вважає, що голографічні телевізори не з’являться раніше, ніж через десять років, за ціною сучасних плоских телевізорів. Інша компанія – Provision – створила недорогий голопроектор, який проектує 45-сантиметрову картинку.

Мета компанії – створити проектор розміром з тостер, який буде здатний візуалізувати зображення до двох метрів.

Google Earth реального часу

У RAL Space в Оксфорді вчені будують дві відеокамери, які не схожі на жодну іншу. Метрові труби упаковані електронікою і дзеркалами заднього виду. Ці камери повинні бути встановлені на зовнішній стороні Міжнародної космічної станції. Проте їх мета – не зйомка космосу – вони будуть направлені у бік Землі. Вони будуть знімати потокове відео всієї планети в режимі реального часу.

Тим часом, кілька дослідників в Georgia Tech трохи по-іншому підходять до цієї ж мети. Вони беруть кадри з багатьох відео в режимі реального часу по всьому світу і використовують їх для створення комплексної анімації, іноді склеюючи кілька ракурсів зйомки. Їх основна мета – люди і машини, проте вони хотіли б додати тварин і погодні умови. Може і додали вже.

Робочий реактор термоядерного синтезу

Ядерний поділ (процес, при якому атомні електростанції виробляють енергію) набагато простіше контролювати, ніж ядерний синтез (процес, при якому горить сонце). Невеликі термоядерні реактори вже були побудовані, але толку від них поки немає – не ті масштаби. Консорціум з семи партнерів (США, Європа, Росія, Китай, Японія, Південна Корея та Індія) вибрав місце у Франції для будівництва першого робочого термоядерного реактора. І поки він будується, а це не менше десяти років, ядерний синтез стає чистішим і дає в три-чотири рази більше енергії, ніж поділ.

Проект називається ITER, Міжнародний термоядерний експериментальний реактор, і це друга за величиною міжнародна наукова спроба щось зробити в кооперації (поступається тільки Міжнародної космічної станції).

Реактор буде використовувати магнітне поле у ​​формі пончика, щоб утримати гази, температура яких сягатиме тих, що в ядрі Сонця – понад 150 000 000 градусів за Цельсієм. Планується, що реактор буде виробляти в 10 разів більше енергії, ніж споживати.

http://informal.com.ua/