15 листопада – Початок Різдвяного Посту (Пилипівки)
Листопад 15, 201515 листопада розпочинається Пилипівка або ж Різдвяний піст, який триває до 24 грудня. Головна ідея цього посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним. По закінченні його християни святкують Різдво Христове. Звідси і назва – Різдвяний піст.
У Церковному уставі цей піст називається ще Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Різдвяний піст має й іншу назву – Пилипів піст. Ця назва походить від свята Святого апостола Пилипа, яке припадає на 14 листопада – останній день, коли їдять скоромну їжу перед постом (заговини). Звідси походить і народна назва Пилипів піст або Пилипівка. Апостол Пилип уславився проповіддю Слова Божого та чисельними випадками зцілення людей. Православна церква називає його учнем, другом Господа і подражателем страждань його (апостола Пилипа розіп’яли на хресті, як і Спасителя).
Суть посту полягає у почутті благоговіння перед таємницею Різдва Спасителя у Вифлеємі, що змушує християнина задуматися про те, як гідно себе підготувати до цього великого свята.
Різдвяний піст став для Церкви також символом молитов і постів старозавітних патріярхів і пророків, які з тугою очікували приходу Месії. Під час цього посту свята Церква, бажаючи скрі пити своїх вірних прикладом святих Старого й Нового Завітів, вшановує пам’ять деяких пророків, а саме: пророка Авдія, Наума, Авакума, Софонії, Агея і Даниїла; святих апостолів Матея і Андрія; святителя Миколая; преподобних Йоана Дамаскина і Сави Освяченого; визначних мучеників і мучениць: Гурія, Катерини, Варвари, Євстратія, Ігнатія Богоносця, Анастасії і Євгенії, а вкінці дві останні неділі присвячені всім старозавітним праотцям і отцям.
Що можна їсти під час посту
Під час цього посту забороняється вживати м’ясні, молочні страви, а також яйця. Дозволено споживати в середу і п’ятницю рослинну їжу без олії, а у вівторок, четвер – рослинну їжу з олією. Допускається полегшення посту. Піст полегшується для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, годує грудних дітей.
В уставі одного з православних монастирів зазначається, шо «коли свята Введення в храм Пресвятої Богородиці і святителя Миколая випадають на понеділок, середу або п’ятницю, то дозволяється риба.
Від дня пам’яті святителя Миколая до свята Різдва риба дозволяється тільки в суботу і неділю. Напередодні ж Різдва Христового піст додержують, як у дні Великого Посту: риба забороняється в усі дні, їжа з олією дозволяється тільки в суботу і неділю.
У навечір’я Різдва (святвечір), 24 грудня, благочестивий звичай вимагає не споживати їжі до появи першої вечірньої зірки, після чого прийнято куштувати кутю — варені в меду зерна пшениці або відварений рис з родзинками. Святвечір є ще й перед святом Хрещення Господнього. У цей день також прийнято не куштувати їжі до прийняття Агіасми — хрещенській святої води, освячувати яку починають вже в сам день святвечора».
За словами святителя. єпископа Римського Лева Великого, Різдвяний піст є жертвою Богові за зібрані плоди.
“ Як Господь винагородив нас плодами землі, – пише святитель, – так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних ”.
За словами Симеона Солунського, “ піст Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, який, постивши сорок днів і сорок ночей, отримав на кам’яних скрижалях написані слова Божі. А ми, постячи сорок днів, споглядаємо і приймаємо живе слово від Діви, написане не на камені, але втілене і народжене, і долучаємося до Його Божественного тіла ”.